Житният режим на Петър Дънов – всичко, което трябва да знаем!

Петър Дънов

„Трябва да сме усмихнати и щастливи, това е пречистване не само на физическото тяло“. Това каза д-р Людмила Емилова, диетолог, която коментира в ефира на БНТ каква е ползата от постите и житния режим на Петър Дънов, както и как правилно да ги прилагаме.

В какво се състои всъщност житният режим на Петър Дънов?

1 кг жито (по-добре лимец) се разделя на порции по 100 грама, залива в термос с литър – литър и половина вода, житената вода се изпива. Не е добре едновременно да се яде житото, ябълката, орехите и меда. Първо се хапва ябълката, след половин час орехите и житото с меда. Житният пост на Петър Дънов е 10-дневен.

Ако се прилага правилно и се употребява много вода, няма риск за здравето, възможно е в първите дни да се появи главоболие, понякога има общо неразположение и се чувстваме дискомфортно – това се дължи на прочистващия ефект, обясни д-р Емилова.
Предупреди, че тези, които имат непоносимост към глутена, както и тези, които получават киселини от орехи, трябва да се въздържат от житния режим и да търсят друг пречистващ способ.

„Организмът, докато се справи и разгради тези големи количества токсини вещества, има дискомфорт. Това не бива да ни отказва, колкото по-силно ни боли главата и сме неразположени първите дни, толкова повече имаме нужда да направим този житен пост“, увери д-р Емилова.

Д-р Емилова предупреди, че тези, които имат непоносимост към глутена, както и тези, които получават киселини от орехи, трябва да се въздържат от житния режим и да търсят друг пречистващ способ.

Петър Дънов, д-р Емилова

диетологът д-р Емилова

Житният режим на Петър Дънов се провежда при разпад на Луната, като е хубаво да се започне между 1-3 ден след пълнолуние. Може да се прави през всеки месец от годината, като се работи за различни добродетели.

Най-общо житен режим, който се прави на разпад на Луната, се смята, че има пречистващ ефект. Прави ли се преди пълнолуние – за придобиване на добродетели.

Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер – добре. Сутрин след изгрева на Слънцето има най-много слънчеви енергии и ако човек започне режима тогава, ще се свърже с животворящите слънчеви лъчи, казва Петър Дънов.

Понеже сега сме в епохата на Водолея, най-правилно е да правим житния режим при разсипа на Луната през февруари, за да влезем в новите условия на разумния живот – на Любовта, Мира, Братството и Хармонията, учи още Дънов.

Петър Дънов

Какво ви е нужно?

Един килограм жито, ябълки, орехи и мед. Режимът се прави 10 дни. За всеки ден се отделят по 100 гр. жито, които се разделят на 3 порции за през деня. Към всяка от тях – по 1 ябълка, три ореха и лъжичка мед.

От предишната вечер накиснете 100 гр. жито в изворна вода в глинен или дървен съд, тъй като те са най-близко до природата.

Хубаво е житото да кисне във водата между 6 и 8 часа, но не повече, защото не трябва да се консумира покълнало.

По време на житния режим е хубаво да пиете над литър и половина дневно вода, може и топла с лимонов сок.

Отпостването става на 11-ия ден с т. нар. ангелска супа. Варите цели обелени картофи, цели моркови, няколко глави лук и малко магданоз. Слага се много малко сол и се приготвя без мазнина. В дните след режима внимавайте да не преяждате и постепенно се върнете към нормалния си режим на хранене.

Направете житния пост съзнателно, с радост и очакване да се пречистите и вярата, че правите нещо хубаво за себе си. Ако подходите с мисълта, че ви предстоят 10 дни мъчения и лишения по-трудно ще се справите. Поддържайте тялото, мисълта и съзнанието си чисти и ясни. Ако почувствате силно неразположение, по-добре спрете, като направите нужното захранване.

Петър Дънов
Ето и някои мисли от Учителя Петър Дънов за житото:

ООК 8 год./1928-1929г./ том 2 Варна 1998г.
СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА
Някога, когато хората са живели добре, в далечното минало, житото е ставало голямо, като дърво. То се е отличавало по състав от сегашното, било е по-едро, по-хранително и по-вкусно. Обаче, след грехопадението, житото е изгубило и от големината, и от вкуса, и от хранителността си. В последно време се забелязва подобрение на житото. Подобряването на житото е във връзка с подобряване на живота на хората.

ТИПОВЕ И ОБРАЗИ
36 Л. 12.06.1927 г. София
Главното свойство на водата е нейната магнетичност. Изобщо искате ли да се храните с чиста, здравословна храна, ще знаете, че не е безразлично, как се приготвя хлябът, откъде се купува и т.н. Не е безразлично, кога се сее житото. Ако сте посели житото в момент, когато ритъмът на слънчевите енергии е възходящ, вие ще имате един резултат, ако е низходящ-друг резултат. Това се отнася не само до житото, или до другите растения, но и до посаждането на вашите мисли и чувства.

Откъс от „Влязоха  в  ладията“ – беседа от Учителя, държана на 24 ноември 1929 г., неделя, 10 часа, София – Изгрев:
Хората казват: „Наука е това, да мелиш житото.“ Никаква наука не е това. Това е най-лошият опит, който съвременните хора правят. Допуснато е да се мели житото между два камъка, но в Божествения свят няма такъв закон, да се прави житото на брашно. Защо? Понеже, като се мели житото, всички хранителни масла излизат навън. Значи това мощното, хранителното в житото излетява, а остават от него само триците, които човек яде. Де е философията тогава?

Откъс от „Да ви даде“ – беседа от Учителя, държана на 15 декември 1929 г., неделя, 10 часа, София – Изгрев:
Дъвчи житото тъй, както си е. Не яж жито, което е мляно на воденица. Яж житото така, както си е в природата. Плодовете – също така.

Откъс от „Великата разумност“ – беседа от Учителя, държана на 23 септември 1932 г., София, Изгрев:
Дали ще бъдете доволни от богатството си, това зависи от яденето. Ако сте яли добре, ще бъдете доволни. Казвате, че трябва да се готви добре. – Това е вторичен процес. Първо природата готви, а после човек. Нима житото на нивата не е сготвено? Трябва ли да го мелиш, месиш, печеш и тогава да го ядеш? Яж сурово жито! – „Как ще ям сурово жито и сурови храни, изобщо? Животно ли съм, да ям сурови храни?“ – Като ядеш печен хляб, стана ли истински човек? Аз предпочитам суровото жито пред топлия, печен хляб. В житото има витамини, които при печенето на хляба изчезват. При меленето на житото с воденичен камък се губи голяма част от неговата хранителност. През колко ръце минава житото, докато стигне, като хляб, във вашата уста! Идете в някоя фурна, да видите как се приготвя хлябът.

Откъс от „Положителни и отрицателни черти   на човека“ – беседа от Учителя, МОК, г. VIII:
„Житото и плодовете са печени веднъж от слънцето. Животът се проявява с вътрешен процес в природата. Когато Житното зърно расте и зрее, то придобива живот. Обаче когато се пече, то не придобива живот. Яжте житото тъй, както природата ви го дава.“

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.