Д-р Емилова и как са се променили хранителните навици на българите!

д-р Емилова

Как са се променили хранителните навици на българите през годините? На този въпрос отговори д-р Людмила Емилова – известната диетоложка, позната като последовател на метода на гладолечение на д-р Лидия Ковачева, в ефира на БНТ.

Тя бе категорична, че веганството и вегетариантството е най-добрият начин за хранене и е най-здравословно. Радостната новина е, че все повече млади хора са преминали към този тип хранене.
Ако една лоша, вредна храна, се благослови, става ли по-благоприятна – д-р Емилова вярва, че това може да се случи. Според нея, когато човек си промени начина на хранене, се променя и става по-добър, заразява и другите около себе си. Човек щом се промени физически, се променя и духовно и ментално, сигурна е тя.

Д-р Емилова сподели и как трябва да се храним, за да сме здрави:

Сутрин: една чаша студена вода с лимон. Много добре за стомаха са чай от жълт кантарион, мента, мащерка е полезна за кръвното под формата на чай.

Кроасани, банички, шкембе не е добра закуска. До обяд трябва да сме на чай, вода, плодове – цели, сокове, смути.

На обяд, 12 часа: може да си позволим и нещо друго – една голяма салата, със сурови зеленчуци, без сол, за да не се надуем, да нямаме високо кръвно налягане, може малко лимон и капки зехтин или малко смлени бадеми към салата. Това да ни бъде обядът. 1-2 картофчета на пара, да не е много храна.

След обед – зеленчуци, плодове

Вечерта – един път в седмица може пържоли, другата седмица – кашкавал, после – сирене, риба, яйца. Яйцата трябва да се ядат полусурови, суровият жълтък е по-добър вариант и е по-полезен

Вечерта е главната храна. Не трябва да тичаме след вечеря. Затова трябва като се нахраним – 18-19 ч, трябва да сме спокойни, седнали, на разговор с приятели след вечеря.

Късното хранене води до диабет тип 2, то е много лошо, предупреди д-р Емилова.

Пълна глупост – така определи д-р Емилова диетите според кръвната група. Вярвам на хранене с хубави храни, без консерванти, истински природни храни.

д-р Емилова

Д-р Емилова представи и новата си книга – „Рецепти за щастие от Лидия Ковачева и д-р Емилова“. Това е втората книга на режисьора Стилиян Иванов, представена от издателя Виктория Бисерова.
Авторът Стилиян Иванов определи книгата си като „издание за хората, които искат да намерят лек не само за тялото, а и за душата си.“

„Постарах се в тези няколко страници да предам това, което съм научил в 5-годишния период, в който правих филмите за Лидия Ковачева и д-р Емилова, така че написаното да бъде полезно и човек да открие есенцията на нещата. Тази книга не е за хора, които търсят в храната заместител на нещо, което им липсва. Тя е за онези, които са тръгнали по духовен път, защото храната е показател за това, какви сме ние и по какви пътища вървим“, каза Стилиян Иванов.

В обръщението си към събралите се гости при представянето на книгата д-р Емилова изрази своята почит към учителката си. „Най-важният човек, който заслужаваше да бъде тук, за съжаление вече не е между нас. Това е Лидия Ковачева. Тя създаде една система, която в момента е най-добрият и световно признат метод за прочистване на организма от натрупаните отрови и от огромния стрес, в който живее съвременното общество. Хората днес са болни и нещастни, но когато, благодарение на тази най-омекотена форма на лечебно гладуване, успеят да се изчистят от ненужните за тялото вещества, всичко в техния живот се променя. Те стават по-здрави, по-добри, по-толерантни, по-позитивни, по-духовно извисени. Моята единствена заслуга е, че поставих системата на Лидия Ковачева на научна основа.“

„Това, което Стилиян направи със своите филми, е изключително ценно, защото те дават възможност на много хора да се докоснат до това, което правим. А тази книга ще даде шанс на хиляди българи да се запознаят с чудесната система за лечение, за здраве и за щастие. Защото никой не може да бъде щастлив, ако не е здрав“, добави д-р Емилова.
Последовател на лечебния метод на д-р Емилова е певицата Мая Нешкова, която на страниците на изданието споделя: „Системата на Лидия Ковачева ти помага да прескочиш собствените си граници и бариери“.

×