Каква е храната на българите по света и колко струва?

Каква е храната на българите по света?
Питали ли сте се някога каква е храната на българите по света и колко струва? Как сънародниците ни променят хранителните си навици, какво ново добавят към традиционното си меню или какво никога не биха изключили от него? Lifebites.bg реши да зададе тези въпроси на българи, живеещи на различни места по света и да надникне в хладилниците им, заредени с продукти за седмица.

Храната на българите по света е много сходна – независимо от географската ширина, която обитават. И това е съвсем обяснимо. Защото храненето не е толкова функция на страната, колкото на културата, от която произхожда главният готвач в семейството. На неговите навици, на вкусовете, с които е закърмен, на любопитството му към новото и различното. Колко и каква храна се купува зависи и от това дали всички възрастни членове на българските семейства работят, дали имат деца и дали те посещават и се хранят в училище/детска градина.

Българинът сервира плодове и зеленчуци на масата си, където и да се намира по света. В кои държави зеленчуците и плодовете са вкусни и в кои – не, обаче? Къде био продуктите са на достъпни цени и къде на не толкова? Ето примери от Швеция, Испания, Германия, Австралия, САЩ, Швейцария, Канада, Малта, Нова Зеландия, Англия и… от столицата на България – София, където хората също променят хранителните си навици през последните години.

За да се ориентирате в приликите и разликите на пръв поглед, както и за да разберете колко средно харчи едно нашенско семейство, обобщихме данните за храната на българите в различни държави в таблицата по-долу:

Държава Семейство Стойност на покупките за 1 седмица, пресметната в лева
БЪЛГАРИЯ 2 възрастни и 1 дете 250 лева
Англия 2 възрастни и 2 деца  185 – 280 лева
Швеция 2 възрастни и 2 деца 300 лева
Испания 2 възрастни и 2 деца 150-160 лева
Германия 2 възрастни и 2 деца 200 лева
Австралия 2 възрастни и 3 деца 360 лева
САЩ 2 възрастни и 1 дете 400 лева
Швейцария 2 възрастни и 2 деца 450 лева
Канада 2 възрастни и 2 деца 260 лева
Малта 2 възрастни 330 лева
Нова Зеландия 2 възрастни и 1 дете 190-200 лева

 
Коментар

  1. Тодорова 23/03/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.