Каква е храната на българите по света и колко струва?

Каква е храната на българите по света?
Питали ли сте се някога каква е храната на българите по света и колко струва? Как сънародниците ни променят хранителните си навици, какво ново добавят към традиционното си меню или какво никога не биха изключили от него? Lifebites.bg реши да зададе тези въпроси на българи, живеещи на различни места по света и да надникне в хладилниците им, заредени с продукти за седмица.

Храната на българите по света е много сходна – независимо от географската ширина, която обитават. И това е съвсем обяснимо. Защото храненето не е толкова функция на страната, колкото на културата, от която произхожда главният готвач в семейството. На неговите навици, на вкусовете, с които е закърмен, на любопитството му към новото и различното. Колко и каква храна се купува зависи и от това дали всички възрастни членове на българските семейства работят, дали имат деца и дали те посещават и се хранят в училище/детска градина.

Българинът сервира плодове и зеленчуци на масата си, където и да се намира по света. В кои държави зеленчуците и плодовете са вкусни и в кои – не, обаче? Къде био продуктите са на достъпни цени и къде на не толкова? Ето примери от Швеция, Испания, Германия, Австралия, САЩ, Швейцария, Канада, Малта, Нова Зеландия, Англия и… от столицата на България – София, където хората също променят хранителните си навици през последните години.

За да се ориентирате в приликите и разликите на пръв поглед, както и за да разберете колко средно харчи едно нашенско семейство, обобщихме данните за храната на българите в различни държави в таблицата по-долу:

ДържаваСемействоСтойност на покупките за 1 седмица, пресметната в лева
БЪЛГАРИЯ2 възрастни и 1 дете250 лева
Англия2 възрастни и 2 деца 185 – 280 лева
Швеция2 възрастни и 2 деца300 лева
Испания2 възрастни и 2 деца150-160 лева
Германия2 възрастни и 2 деца200 лева
Австралия2 възрастни и 3 деца360 лева
САЩ2 възрастни и 1 дете400 лева
Швейцария2 възрастни и 2 деца450 лева
Канада2 възрастни и 2 деца260 лева
Малта2 възрастни330 лева
Нова Зеландия2 възрастни и 1 дете190-200 лева

 
1 коментар

  1. Тодорова 23/03/2017

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *