162 г. от рождението на Стефан Стамболов

община Велико Търново

община Велико Търново

Велико Търново отбеляза 162 години от рождението на министър-председателя на България в периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов.

Церемонията се проведе на Самоводската чаршия, където се намира паметникът на бележития роден държавник, революционер, политик, поет и журналист.

Програмата започна с кратък рецитал на тема „Вечната истина за Стамболов пред олтара на Отечеството”, подготвен от ученици от клуба по краеведство „Родолюбие” към читалище „Народна просвета 1874” в с. Ресен. Историкът от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Павлов припомни значимата роля на родолюбеца и държавника Стефан Стамболов за Освобождението на България, за прогреса на възстановената през 1878 г. държава и защитата на националните интереси, за развитието на стопанството, икономиката, образованието.

Последваха военен ритуал с участието на почетна рота и оркестъра на НВУ „Васил Левски” и полагане на цветя и венци пред паметника на бележития българин, чийто живот е свързан и с историческата столица Велико Търново.

Благослов отслужи свещено-иконом Славчо Иванов. Почитането на годишнината от рождението на Стефан Стамболов завърши с изпълнение на химна на Република България.

община Велико Търново

община Велико Търново

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×