Български анимационен филм със световна премиера на Берлинале

  анимационен филм, Теодор Ушев
„Сляпата Вайша“ е най-новият филм на световно известния български аниматор Теодор Ушев.

Българският анимационен филм ще направи своята световна премиера по време на един от най- престижните кинофестивали в Европа и света – Берлинале през февруари 2016 г. Филмът на Ушев е включен в състезателната програма за късометражни филми Generation на авторитетния форум в Берлин.

„Сляпата Вайша“ е късометражна анимация по адаптиран сценарии на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“. 6 минутната анимация разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо за нея с другото.

Зад проекта стои френската телевизия АРТЕ, която се свързва в края на 2014 година с Ушев с предложение да продуцира филма.

Най-популярната европейска медия за изкуство и култура ще излъчи ексклузивно готовата анимация през пролетта на 2016 г. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада (NFB), с който Теодор Ушев работи от години.

анимационен филм, Теодор Ушев„Сляпата Вайша“ ще бъде един от първите филми в света с добавена реалност, съобщи още миналата година Ушев. В момента се завършва и версия на анимацията, в която се използва новаторската технология Окулус рифт (Oculus Rift), набираща все по-голяма популярност.

Новата технология позволява проектирането на образите да се осъществява не само върху екрана, но и навсякъде около зрителя с помощта на стереоскопични очила Окулус Рифт, което прави възможно той да вижда и допълнителна компютърно симулирана реалност или среда около себе си.

Тази година 66-тото издание на кинофестивала Берлинале ще се проведе 11 до 21 февруари, а председател на журито ще бъде трикратната носителка на Оскар Мерил Стрийп.
анимационен филм,

Теодор Ушев

Теодор Ушев е родом от Кюстендил. Работи в областта на съвременното визуално изкуство. Аниматор и автор на късометражни филми.

От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB /Национален филмов борд на Канада/. Носител на над 120 престижни международни награди през последните 10 години с филмите си „Tower Bawer“ /2005/, „Drux Flux“ (2006), „Човекът, който чакаше“ (2007) по текст на Кафка, музикалният „Демони“ (2012).

През 2010 г. анимацията му „Дневниците на Липсет“ бе канадското предложение за Оскар. След 3 номинации за Канадските филмови награди през 2011-та печели тяхната златна статуетка „Джини“.

През 2014-та лентата му „Глория Виктория“ бе номинирана в челната десятка на Оскар 2014. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университета и фестивали по света. През май 2014 г. в Канада излиза книгата „Тъмното огледало“, посветена на Ушев.

Последният му музикален филм Sonambulo от 2015 г. е показан на над 90 фестивала по света.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.