НДК посреща премиерите на българското кино

НДК

НДК

В Деня на българско кино Националният дворец на културата (НДК) и Националният филмов център (НФЦ) съобщиха добрата новина за бъдещо сътрудничество.

Залите на двореца – „Люмиер” и Зала 1, ще станат премиерни сцени на всички български филми, подкрепени от центъра.

Това става факт, след като бе подписан меморандум за сътрудничество между двете български институции.

„Киното, като всяко друго изкуство, се прави с много любов и с много талант. Целта ни е хората, които го правят да получат една много сериозна професионална и адекватна подкрепа. Смятам, че екипът на Националния филмов център и на Националния дворец на културата могат да дадат такава“, каза Мирослав Боршош, изпълнителен директор на НДК.

„За нас е много вълнуващо, че кино „Люмиер” официално ще бъде открито и се надяваме да се превърне в едно от ярките места за представяне на европейско и българско кино, да е пълно, а всички, които произвеждат филми, ще могат да разчитат на подкрепа и от нас”, заяви още Боршош.

„Люмиер” от днес започва да бъде кино, което има всекидневна програма. В меморандума обединяваме нашата сила, идеи и емоции в полза на българските продуценти и на тези, които правят кино. „Люмиер” става премиерен екран на родните филми, както и Зала 1, което е амбициозен проект. Разпространението и достигането до публика на филмите е много важно. Чрез този меморандум това ще е дейност, която ще извършваме заедно и това ни поставя едно стъпало по-високо в стремежа ни за достигане на родното и европейското кино до публиката, не само чрез мобилни устройства, но и на истински екран. От днес всички киносалони са дигитализирани, което също е една добра новина. На днешния ден разпъваме червен килим пред кино „Люмиер” и българските филми”, допълни от своя страна изпълнителният директор на НФЦ Камен Балкански.

НДК

НДК

Двете институции се обединяват около задачата за подкрепа и развитие на българското кино, като впрягат общи усилия и ресурси, за да разпространяват идеи, инициативи и практики, оформящи националния дневен ред за развитие в областта на киното и филмовата култура.

Чрез меморандума залите на НДК стават премиерни сцени за новите филмови продукти, подкрепени от НФЦ, а всички комуникационни канали на двореца ще бъдат активно използвани за популяризиране на родното кино.

Решението за съвместно сътрудничество е продиктувано от развитието и утвърждаването на Националния дворец на културата, през последните години, като културен и интелектуален център и лидер в представянето на широк спектър от събития в национален мащаб.

На 13 януари 1915 г. се провежда премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант” с режисьор Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

На 27 декември 2005 г. Министерски съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино, по инициатива на НФЦ.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×