Българско село си направи паметник на Левски

Левски

Дупнишкото село Самораново вече има паметник на Васил Левски. Той е направен с дарения от жителите на селото. Скулпторът Владимир Илиев, който го е изработил, също е дарил труда си, съобщава БНТ2.

Идеята да поставят бюст-паметник на Левски в селото е на семейство Севдини. Тъй като площадът в махалата им и улицата, която го пресича, носят името на Апостола, те решили,че е хубаво да има и негов паметник.

Освен това по думите им е важно да помним и личностите като Васил Левски. Жителите на Самораново се включили с радост в инициативата.

„Тези, които най-малко имат, най-много дават. Имаше такива възрастни жени, баби с 200 лева пенсия, които са дали за паметника по 100-150 лева“, споделя Емил Севдин – председател на читалище “Пробуда 1927 година” – село Самораново.
Районът около площада е благоустроен от местните хора с доброволен труд. Общината е предоставила постамента за паметника. Скулпторът Владимир Илиев също се е включил с желание в инициативата. Веднага щом получил предложението, той заявил, че ще изработи паметника безвъзмездно.

Скулпторът Владимир Илиев пък казва: „За мен просто беше чест да го направя и че някой иска да го направим това нещо.“

За местните хора откриването на паметника бе истински празник и повод за гордост. Мнозина се стекоха пред монумента с букети цветя.

„Той е най-българин, баш българин, са са българи, ама са малко имитация“, казва Райна Цветкова. Стоян Ушатов е категориччен: „Левски е пример за всички поколения.“ А за Милана Кьосева „Левски е един от хората, които са дали много за българския народ и така трябва да го помним.“

В махалата вече планират и други родолюбиви инициативи,които се надяват да осъществят в близко бъдеще.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.