Българското вино – в топ 5 на най-качествените вина в света

вина

Българското вино – в топ 5 на най-качествените вина в света.
Според директора на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев площта на лозята у нас се увеличава, увеличават се и винарските изби, а българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света:

Има 264 изби, които работят в страната. Произведено количество вино – 127 000 000, каза Коев и допълни, че от това вино се изнасят между 58 и 62 000 000 литра на година:

„А 120 000 000 литра е консумацията на вино в страната. Само 5 000 000 е вносът. Само за справка – Франция – лидер в световното винопроизводство, най-добрите, най-големите – 47% от консумацията на вино във Франция държи чуждия пазар, в рамките на тези 47% е и българско вино“, каза още Коев пред БНР.

Единственият Институт по лозарство и винарство у нас, който е в Плевен, е прочут с новите си сортове грозде, лозов посадъчен материал и с иновативни технологии във винопроизводството.

Там се намира и една от най-старите изби в страната.

Изпълнителният директор инж. Петко Матеев призовава държавните органи за по-голяма подкрепа за родното винопроизводство: „Примери за правителства, които се грижат за своите производители, това е Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се дава лиценз да се внесе от друга страна вино. Същото се отнася и за Румъния. Там има малко молдовски, малко български вина, останалите вина са си само техни. Същото се отнася за Унгария, за водката в Полша, за уискитата във Великобритания.“
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.