България: пасторална красота на ръба на Европа

България

Британският вестник The Telegraph с невероятна реклама на България.
България: пасторална красота на ръба на Европа – тези хубави думи на британския поданик, живеещ в България Робърт Нърдън (Robert Nurden), са посветени на Созопол и още 4 посетени от него преди 4 години  български градове – Казанлък, Пловдив, Копривщица и Банско.

В пътеписа си, озаглавен „България: пасторална красота на ръба на Европа“, Робърт Нърдън хвали, освен градовете, но и ресторантите и хотелите в тях. В Казанлък това са Крънско Ханче и Хотел Зорница.

През август 2016 г. редакторът на травъл секцията на вестника Оливър Смит (Oliver Smith) опреснява препоръките към читателите за България.

„Британците с ограничен бюджет трябва да се отправят към България. Новите изследвания показват, че страната е в топ проучване  за почивка според цената на най-популярните дестинации в цяла Европа„, пише Оливър Смит.

Проучването включва данни от летищни трансфери, сравнителни цени за хотелско настаняване, таксита, билети за кино, както и разнообразие от храни и напитки, които могат да бъдат закупени в общо 48 града и морски курорти в Европа.

По тези показатели Оливър Смит препоръчва Слънчев бряг, тъй като британският турист ще похарчи около 58 лири, за разлика от същите услуги в най-скъпия град в Европа –  Копенхаген, където същата сметка ще излезе на британеца почти  пет пъти по-сколо – или около 303 лири.

Като евтино и приятно място за пиене на бира и ядене на шопска салата само за паунд и 30 пенса, британският редактор добавя и Варна. Нататък в статията си Смит припомня препоръката на колегата си от преди 3 години за другите 5 български града: Созопол, Пловдив, Казанлък, Копривщица и Банско.

Пловдив

Траки, римляни и османците са владели един от най-красивите градове в Европа и архитектурата от миналото омайва туристите. Добре запазен 1800-годишен стадион е разположен под главната пешеходна улица на града, с невероятна гледка от птичи поглед към миналото. Античният амфитеатър се използва за опери и концерти. Старият град, препълнен с къщи в български възрожденски стил от двете страни на калдъръмените улички, е осеян с изискани ресторанти и художествени галерии.

България

Казанлък

Българите бързо откриват своето тракийско наследство и това е мястото, където да го видите. Един от най-загадъчните народи в Европа е оставил зашеметяващо наследство от реликви. Подобно на египтяните, те използвали йероглифи и следвали култ към смъртта.

В самия град се намира Казанлъшката гробница, гробна камера с покрити с фрески стени, които ще ви спрат дъха. В Долината на тракийските царе са разположени места, пълни със статуи и картини в почти непокътнато състояние. Фестивалът на розата, който се провежда през първата седмица на юни, включва бране на маслодайни рози призори – тяхното високо ценено масло се използва в парфюми по цял свят.

Созопол

Най-очарователният сред черноморските курорти на България, който успява да се погрижи както за младите купонджии от София, така и за тези, които търсят нещо по-спокойно и сериозно. Елегантният стар град предлага ресторанти и барове на бреговата линия, откъдето можете да гледате как слънцето се плъзва.

Банско

Това древно селище се намира в полите на Пирин планина. Неговите яростно независими хора могат да се похвалят, че никога не са били завладени от османците. Днес Банско е важен ски курорт и дом на едно от най-красивите игрища за голф. България

През лятото тук можете да се разхождате по килими от диви цветя до втория по височина връх в България Вихрен. През септември пък Международният джаз фестивал привлича хиляди.

Копривщица

Именно тук борбата за независимост от Турското робство е започнала през 1876 г. и днешните българи оценяват неговото важно място в историята си. Този живописен град от полудървени сгради, ограждащ планината Средна гора и разделен от криволичещата река Тополница, е домакин на важни музикални и фолклорни фестивали.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.