Признание за Копривщица и народното ни творчество

Копривщица

Копривщица
Добра новина за България – ЮНЕСКО обяви, че съборът на народното творчество в Копривщица става четвъртият елемент в Представителния списък на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно на наследство.

Така, след чипровските килими, Бистришките баби, нестинарските танци и обичаят Сурва, България има пореден повод за гордост.

Вече 50 години, Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град.

Съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство. Нематериалното културно наследство е духовното богатство, което всеки народ създава през вековете.

Песните, традициите, занаятите и обичаите, формират културния ни облик и творческо битие. Те са връзката между нашето минало, настояще и бъдеще и затова трябва да ги съхраняваме и предаваме на следващите поколения. Те са основата, върху която се гради взаимното уважение между различните общности, те насърчават социалното и икономическото развитие.

Това е поредното световно признание за българския опит в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство.

Националният събор се очаква от целия български народ като важно и значимо събитие. Той е един от най-големите празници на българския дух.

Кирил Кръстев

Кирил Кръстев

Още красиви кадри от Копривщица:

Радослав Първанов – габровецът, който снима българския дух

Елина Нинова и сградите, които се движат

Кирил Кръстев – фотографът на нова България

Андрей Андреев – фотографът, който събужда града

Родно историческо градче попадна сред 30-те най-красиви градове в Европа

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.