Българчета първи в света по математика

математика
Българчета първи в света по математика. Българските ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) обраха медалите на Седмото международно състезание по математика WMTC 2016 в Южна Корея. Това се похвалиха пред LittleBG развълнувани родители на медалистите от състезанието.

То се проведе от 23 ноември до 27 ноември, като в надпреварата взеха участие около 650 ученици, разпределени в 75 отбора от 20 държави. В математическото състезание участваха деца от страни като САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други.

България бе представена достойно от два отбора на Софийската математическа гимназия.

Учениците бяха разпределени в две различни възрастови групи – Junior (ученици до 12-годишна възраст) и Intermediate (ученици до 16-годишна възраст).

Състезанието е в три етапа: индивидуален, отборен и щафета.

Учениците във възрастова група Junior се класираха на първо място в общото класиране, на първо място в отборното класиране и взеха един златен и пет сребърни медала в индивидуалното класиране.

математика

Медалисти:

Иван Тагарев, 6 г клас – златен медал

Андрея Христова, 6 а клас – сребърен медал

Антония Илиева, 6 г клас – сребърен медал

Благо Гунев, 6 г клас – сребърен медал

Борис Петруняшев, 6 а клас – сребърен медал

Константин Илиев, 7 г клас – сребърен медал

Учители и ръководители на учениците са Илия Костов и Мария Томова.

Учениците във възрастова група Intermediate се класираха на четвърто място в общото класиране, на второ място в отборното класиране и взеха два златни и четири сребърни медала в индивидуалното класиране.

Медалисти:

Евгени Кайряков, 9 е клас – златен медал

Иво Петров, 9 е клас – златен медал

Анна Михалкова, 8 д клас – сребърен медал

Ева Кортезова, 8 д клас – сребърен медал

Иван Георгиев, 8 б клас – сребърен медал

Светлин Лалов, 8 д клас – сребърен медал

Учител на учениците от 9 клас е Илиана Цветкова, а учители на учениците от 8 клас и ръководители на отбора са Елена Киселова и Ваня Данова.

Отборите ни се завръщат в България на 28.11.2016 г. /понеделник/ с полет на Турските авиолинии, кацащ по разписание в 9:10 ч. на летище София, Терминал 2.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.