Начало Българи юнаци Българка създава изкуствен интелект, разбиращ контекста на човешката реч

Българка създава изкуствен интелект, разбиращ контекста на човешката реч

от LittleBG
0 Коментар
esteto.bg

Анна Алексиева е на 26 години и е ИТ специалист във Великобритания. Там завършва бакалавър „Компютърни науки“, а по-късно и магистър със специалност „Изкуствен интелект“. Работи в световноизвестни компании в сферата, Google няколко пъти проявява интерес към нея, а междувременно посещава курсове по цирково изкуство и мечтае да номадства.

„Първият ми допир с работата на практика беше във Пфайзер – една от най-големите американски фармацевтични компании в света. Там се занимавах с биоинформатика, компютърни науки, статистика и изкуствен интелект. Проектът, по който работих, беше свързан с това как чрез компютърен метод да открием протеини в човешкия организъм, които дадено лекарство атакува. Един от ефективните алгоритми беше този, който използва търсачката на Гугъл. Той работи при биологичните експерименти, понеже можеш да оприличиш интернет и страниците на връзките между протеините в човешкото тяло. Пфайзер е компанията, която всъщност е разработила виаграта преди години като лек срещу високото кръвно и впоследствие откриват, че действа срещу еректилната дисфункция.

След университета започнах работа в Ройтерс. Хората познават компанията като медийна, но всъщност основният им приход идва от други сфери. Те се разделят на 4 части – финансова, счетоводна, правна, биологични изследвания. Аз бях във финансовата технологична част. Занимавах се уеб програмиране. Ройтерс събира данни от всички стокови борси и ги предоставя на клиенти – банки, инвестиционни фондове. Имах отново 1-годишен проект – да променим изцяло визията и начина, по който се използва една от вътрешните им системи за бизнес анализаторите. Повечето хора се бяха отказали от нея, затова трябваше да я възродим и да я пренапишем с друг език за програмиране.

След това правих магистратура в University College London – Изкуствен интелект. Дисертацията ми беше общ проект между университета и един от големите стартъпи за изкуствен интелект BenevolentAI. Там създавах алгоритми, които да разбират определени части от речта на хората. Тяхната цел е чрез изкуствен интелект да се намали времето, което отнема на фармацевтичните компании да изкарат лекарство на пазара, което да редуцира и цената за производство на медикамента“, разказва българката.

В момента българката е инженер по изкуствен интелект. Компанията, която работи, се занимава с анализиране на текстова информация. Клиенти са им компании като Uber, Airbnb и т.н За всяка своя услуга те искат да знаят точно какво се е харесало и какво не на потребителя.

„Ние откриваме това за тях. Учиш изкуствения интелект като малко дете – даваш му материал и го караш да учи, след това и го тестваш. Това всичко става математически. Повечето пъти изкуственият интелект е малко като непослушния ученик. Ако може да те излъже, ще те излъже, затова много е важно да избираш правилния начин, по който го проверяваш“, обяснява българката.

Не крие, че България й липсва. „Знам, че лесно и бързо мога да се върна, но времето никога не е достатъчно. Не изключвам като възможност да си дойда за постоянно, но може би не все още.“

*Информацията е на 24 часа.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност