Българска хайдушка билка лекува главоболие

хайдушка билка

Някога българските хайдути са познавали добре свойствата на лечебния ранилист. Народните закрилници  са лекували с билката много  болести, използвали са я за зарастване на рани, от което идва и името. Хайдушката билка намира приложение при главоболие и други проблеми с главата – физически травми, мозъчни сътресения и дезориентация, след мозъчен инсулт и лицева невралгия, за лечение на главоболие и болки в лицето.

Има способността да сваля емоционалното и нервното напрежение. Билкари и природолечители препоръчва ранилист при виене на свят, епилепсия и нервно изтощение.

Цярът ранилист е познат още и като черен вятър, хайдушка билка, кестере и рошовина. Смятана за вълшебна още от древността, за билката се говорило, че лекува близо 50 болести, като най-ефективна е при главоболие. Тя лекува жълтеница, възпаления на пикочния мехур и матката, радикулит и задух.

Билката действа благоприятно върху целия организъм. Ранилист стимулира движението на жизнената енергия и заедно с това отнема напрежението от кръвоносните съдове, главата и мускулите. По този начин тялото се чувства заредено с енергия и здраве. Редовното приемане на билката ранилист подобрява функциите на нервната система и паметта, като намалява тревожността и стреса.

Ранилист повлиява много добре състояние на разстройство, болести на стомашно-чревния тракт и възпаление на бъбреците. Болните от подагра и ревматични заболявания също използват билката за облекчаване. Онези, които искат да отслабват, също могат редовно да пият чай от ранилист.

В българската народна медицина билката се употребява при задух, бронхит, атеросклероза, виене на свят, епилепсия, жълтеница, възпаление на бъбреците, матката и пикочния мехур, задух, радикулит и даже при рак.

Използват се корените и стръковете на растението.

Билката обаче не се препоръчва за диабетици, хора с ниско кръвно, бременни или кърмещи, както и за малки деца.

Начин на употреба: прави се отвара от 1 супена лъжица смляна дрога (стръкове и/или корени), която се залива с 500 см3 вряща вода и се вари 5 минути. Отварата се пие по 1 винена чаша 2-3 пъти дневно.

Външно приложение: Във вид на лапи при рани, ревматизъм, ужилване и ухапване от насекоми, радикулит.

Подобни материали:

Това растение лекува рак и диабет, а българите го унищожаваме

Отвара от тези листа ще ви излекува от диабет

Българин с уникално откритие: Изкуствен панкреас ще помога на болните от диабет

Български билкар намира лечение за рядка болест

Билката на прабългарите цери от болно сърце до затлъстяване

Този странен плод прави чудеса със здравето ни

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×