Български студенти разрешиха проблема с паркоместата

Български студенти разработват платформа за справяне с проблема с паркоместата в София и другите големи градове. Петър Иванов и Лъчезар Младенов, които следват „Информационни технологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“, и Атанас Тодоров, който учи „Бизнес администрация“ в УНСС, спечелиха първа награда на „Академия за иновации“ 2018 г. за студенти от университети от цялата страна с проекта си Parknshare. Наградата е 10 хиляди лева и посещение на европейските институции в Брюксел.

Parknshare е място, където искаме да съберем хора, които предлагат, и хора, които търсят свободно паркомясто. Искаме да го изградим, така че всеки, който има някакво място, да го сподели./…/ Искаме да изградим общност, която да насърчава хората да споделят“, обяснява пред bloombergtv.bg Петър Иванов.

Неговият колега Атанас Тодоров каза, че са изпъкнали сред другите кандидати в състезанието с идеята си, която са представили в по-разработен и зрял формат. „Със сигурност ни помогна и това, че нашето решение достига до доста голяма аудитория. Този проблем е универсален не само в София, а във всеки по-голям град по света“.

Именно затова те започват с планове първоначално да намират потребители в столицата, но не мислят да се ограничат само в един град, добави Петър Иванов. „Като цяло искаме да започнем именно от столицата, защото тук има различна прослойка от обществото – искаме да обхванем хора, които са по-отворени към новите технологии. Със сигурност следващата стъпка ще е да се насочим и към следващите градове“.

„Основните потребители са шофьори, които всеки ден търсят къде да паркират автомобилите си, и хора, които имат гараж, паркомясто в двор и искат да го споделят. В София, ако се разходите, през деня в центъра, има много междублокови пространства – дворчета с паркинги, и те през деня остават празни, защото хората работят на друго място. В тези случаи собствениците могат да ги пускат в платформата“, каза Лъчезар Младенов.

Подобни услуги се предлагат във Великобритания и Австралия от няколко години. Ефектите и резултатите, които са постигнати там, са обещаващи, добавиха от екипа.

„Бизнес моделът, който сме разработили до момента, дава основни три канала на приходи от платформата. Най-голямото перо ще са таксите за наемане на различните паркоместа. Нашата цел е да се борим заедно за тази кауза и да решим проблема, затова се опитваме да може човек лесно и на по-ниска цена да запазва паркомясто в града. Планираме работа с частни паркинги, които са собственост на различни компании, както и сътрудничество със Столичната община“, каза Атанас Тодоров.

Очакванията на екипа са платформата да бъде онлайн през октомври.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.