Начало BG Открития Ето кой е „Изобретател на годината“

Ето кой е „Изобретател на годината“

от LittleBG
0 Коментар
manager.bg

manager.bg

Предстои пускането на 20 електронни услуги, които да помагат на всеки заинтересован да проверява какви патенти са издадени и докога важат. Това каза председателят на българското патентно ведомство проф. Камен Веселинов. За четвърти пореден път Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите в България връчиха отличията „Изобретател на годината“ и „Иновативна фирма“.

Професорът каза и че създаването на единния европейски патент е на финала. Той едновременно ще създаде защита над родните изобретения на територията на страните членки на Европейския съюз и ще спести пари на изобретателите, тъй като в момента те трябва да плащат издаването на отделни патенти за всяка една отделна държава.

Традиционно номинациите на престижния конкурс за изобретения бяха в четири категории: „Химия и биотехнологии”, „Електроника и електротехника”, „Машиностроене и строителство” и „Иновативна фирма“.

Зад 9-те номинации в трите категории стои трудът на 25 изобретатели и общо 56 патента за изобретения, издадени през 2014 г. Наградите се присъждат от 7-членно жури от представители на Патентното ведомство, БАН, Съюза на изобретателите и техническите университети.

През тази година наградата в категория „Химия и биотехнологии“ получиха два екипа с участието на проф. д.т.н. Николай Дишовски от Химикотехнологичния и металургичен университет за изобретенията „Електропроводим композитен материал“ и „Композит за поглъщане и екраниране на електромагнитни излъчвания“ и „Композит за електромагнитно екраниране“. Тези високотехнологични материали могат да намерят широко приложение, включително за изработката на сензори с широк обхват на употреба, за защита на компютърни и навигационни системи от електромагнитни въздействия, за противолокационна маскировка, както и за предпазване на хората от вредното влияние на електромагнитните вълни със свръхвисока честота.

Призът в категория „Електротехника и електроника“ бе присъден на проф., д.т.н., инж. Тони Драгомиров за две негови разработки в областта на стъпалните регулатори на напрежение. Неговите изобретения могат да намерят широко за изграждането на силови трансформатори, включително в автомобилната индустрия и машиностроенето.

Третата престижна награда за български изобретения, в категория „Машиностроене и строителство“ бе връчена на екипа Костадин Костадинов, Пенка Генова, Владимир Котев и Тихомир Тянков за тяхната разработка „Микроелектромаханично устройство за манипулатори“. Изобретеното от тях устройство може да бъде използвано за високотехнологични микрооперации при производството на микрочипове, както и за прецизното осъществяване на клетъчни манипулации в биологичните и медицинските лаборатории.

През тази година призът за „Иновативна фирма на годината“ бе спечелен от ботевградската компания „АМГ Технолоджи“. Нейният инженерен екип бе отличен за разработката на технологии и конструкции на силициеви микроприбори и тяхното прототипно производство. „АМГ Технолоджи“ се специализира в перспективната област на микроелектромеханичните системи.

Вечерта, посветена на българските изобретатели завърши с вписването на нови имена в „Златната книга на българските откриватели и изобретатели“. От 34 години „Златната книга“ се отваря веднъж годишно, за да бъде попълнена с имената на най-изявените учени от всички области на науката.

През тази година на страница 127 в „Златната книга“ бе вписан проф. д.ф.н. и д.т.н. Марин Ненчев, който работи в областта на лазерната техника и квантовата електроника. Професор Ненчев е притежател на 37 авторски свидетелства и патенти за изобретения, част от които са реализирани в изследователска апаратура във водещи чуждестранни научни центрове. Изтъкнатият български учен е автор и съавтор на над 180 публикации в специализирани международни списания и на 5 монографии в областта на квантовата електроника.

На страница 128 беше вписан проф. д-р Аргир Живондов известен със своята работа в областта на селекцията, генетиката и семепроизводството при овощните култури. Професор Живондов е автор и съавтор на 21 нови овощни сортове, получили значително международно и национално признание. Сред тях са първите български сортове череши, създадени чрез метода „ембриокултура“. Автор е на над 160 научни публикации в български и чуждестранни научни списания.

„Златната книга на българските откриватели и изобретатели“e израз на обществено признание към българските откриватели, изобретатели и селекционери, чиито постижения са значими за света. До днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 121-ма български изобретатели и 9 селекционера.

 

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност