Ето това са най-чистите плажове в България

Все още е лято, а желаещите да посетят родното черноморско крайбрежие не са никак малко. Всички те биха могли да прекарат своята почивка на екологично чисти плажове.

sveti vlas

Свети Влас

 
10 са плажовете в България, получили най-високото отличие за екологично чисти условия – син флаг. Обозначените с високия екологичен стандарт участъци от плажната ивица на България са разположени по цялото протежение на родното Черноморие.

Българските плажове със син флаг са: Слънчев ден, Източен, Централен и Нов в Свети Влас, Север и Юг на Слънчев бряг, Поморие – Изток, Оазис и Харманите в Созопол и Дюни. Освен тях и яхтеното пристанище Марина Диневи носи отличието за син флаг. Всички те са избрани на заседание в Копенхаген на журито, селектиращо призьорите.

Поморие

Поморие

За да заслужи един плаж подобно признание, е необходимо да отговаря на редица екологични критерии, да предлага безопасност и удобства на посетителите, както и да бъдат предоставяни услуги, свързани с екологичното образование.

По традиция наградените не само плажове, но и яхтени пристанища. Справка показва, че в цял свят те са над 4000 и се намират в 49 държави.

Носителите на син флаг се определят от международна комисия от специалисти. Членовете на журито са представители на Световната туристическа и Екологичната програма организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията.

Програмата за предоставяне на приза син флаг работи от 1985 г. В Европа тя стартира през 1987 г. в 10 държави. В България сини флагове се веят по нашите крайморски пясъчни ивици от 1995 г. Тогава е награден плажът Слънчев бряг.

Дюни

Дюни е сред курортите с най-чисти плажове в България
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.