Никой не разбра: Космическите гласове закриха олимпиадата в Рио

Космическите гласове
Закриването на олимпийските игри прослави българския певчески гений по света. При предаването на олимпийското знаме на губернатора на Токио японският химн бе изпълнен акапелно от хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Това са разпознали фенове на хора и меломани.

Този факт обаче мина мимоходом и като че ли никой не разбра, че всъщност Космическите гласове закриха олимпиадата в Рио.

Освен това – не само японският химн, но всички вокали в музикалното представяне на японската столица при закриването на Олимпиадата в Рио, е дело на хор „Космически гласове“, съобщава още БНТ.

Хор „Космически гласове” е един от най-популярните български фолклорни хорове и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес.

Хорът е основан през 1994г. от диригента Ваня Монева и мениджъра Емил Минев. „Космически гласове” впечатлява с богата палитра на музициране в различни стилове – обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music.

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Носител е на множество награди: за принос за развитието на българската култура „Златна книга”, 2011г., ECHO на немските музикални продуценти за компакт-диска Bulgarian Soul с Веселина Кацарова, 2003г., „Златно перо” за принос към българската култура, 2001г., Специалната награда на „Салон на изкуствата”, НДК, 2000 г. и много други. Преди „Космически гласове”, Ваня Монева е главен художествен ръководител и диригент на „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов”и хорова школа -гр. Казанлък.
„Бояна на порти седеше”,”Мама Рада думаше”, „Дилмано Дилберо”, „Рофинка болна легнала”, „Тебе поем”, „ Ирино, бяла тракийко” –  това е само малка част от невероятния и изключително стойностен репертоар на формацията, който поднесен от „извънземните” гласове на певиците не само защитава името Космически, но е в състояние да развълнува всяко сърце и да изправи на крака всеки, който се докосне до висините на тяхното изкуство. Част от изпълнението можете да чуете тук.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.