Начало Малка България Историк: Хан Крум умира от панкреатит. Цар Калоян е бил Бог!

Историк: Хан Крум умира от панкреатит. Цар Калоян е бил Бог!

1 Коментар

историк

„Умрял е по време на пир, като му бликнала кръв отвсякъде. Той просто е преял и препил, горкият!”
Това разказва проф. Божидар Димитров, директорът на Националния исторически музей (НИМ) за смъртта на хан Крум.

Затова историците подозират, че Крум Страшний може би е погубен от панкреатит. В родната история пък най-големият бохем е хан Крум, допълва историкът.

На другия полюс са големите царе в Средновековието. Княз Борис I, Петър, Иван-Александър управляват по четири десетилетия.

„Ако тогава средната продължителност на живота е 40 години, те изкарват почти по век”, разказва проф. Димитров.

Борис I умира на 96 или 98 години. А на 94, в доспехи, на кон, побеждава унгарците”, твърди шефът на НИМ.
Петър и Иван-Александър също доживяват дълбока старост.

историк

„По една случайност разбрахме как и защо. Има археологически находки, които наричаме боклучени ями. Там хората са събирали сметта си. През вековете оцеляват само кокалите, всичко друго изгнива. Но какво намираме? В Плиска кокалите са на стари животни – крави и волове.

Докато боклучените ями край двореца съдържат кости само на млади животни – агънца, пиленца, яренца, телета. А рибата е вносна – паламуд и скумрия. Докато обикновените българи хапват, каквото уловят в местните реки – костур, каракуда”, разказва проф. Димитров.

Убеден е, че доброто хранене е тайната на дълголетието на царете ни. Както и хубавото вино. И вероятно – добрата физическа форма.

„Дебелите хора и сега не живеят много. Започва се – холестерол, плаки…  В един прекрасен ден приритваш два пъти и умираш!”, шегува се професорът.

историк

Факт е, че средновековните българи са били истински левенти. Най-„личен” е бил цар Калоян.

„1.90 см висок, гъркините в Цариград са го гледали като Бог 5 години”, смее се шефът на НИМ.

Според находките на скелети българите са с около 20 см по-високи от западноевропейците. Проф. Димитров смята, че това се дължи на силната храна – много хляб и месо. Ако рицарите са по 1.55 см, то нашите мъже масово са били 1.75 см.

„Един арабин пише: „На един българин не могат да излязат 10 наши”. Той просто ги напердашва! Идват някакви човечета на коне, целите в желязо, едвам си вдигат ръката с меча. Силни са, само като препускат. Изкопавали сме ров, падали са и нашите започвали да ги блъскат – главно с дървета. Прерязвали им гърлото и вземали желязото – за да си правят плугове”, разказва професорът.

историк

Диагноза „страх” убива и българския цар Борис III, категоричен е шефът на НИМ.

„Мит е, че е отровен, той е удобен за всички. Наистина е умрял от инфаркт – изследваха сърцето му и го доказаха. Той е хитрец, политик е, изработва си стратегия. Всички са доволни от него. Но той не е доволен от себе си и сърцето му се е пукнало, убеден е професорът.

За разлика от баща си Фердинанд, който го надживява с 5 г. и до последно ходи на експедиции в Южна Америка и лови пеперуди, Борис е болнав.

„Слабосилен е, затова няма женски истории, май е имал проблеми с потентността. За разлика от баща си, който е Дон Жуан – затова и сума ти хора претендират, че са му деца”, разкрива проф. Димитров.

Фаталният за Борис III страх е, че ще бъде съден като военнопрестъпник, твърди професорът. Хитлер и Сталин го харесват, но от Лондон са го взели на мушка. Англичаните се безпокоят, че някой може да го смени с преврат, смята проф. Димитров.

„Затова, чрез комунистите, избиват хора като генерал Луков. Заповедта идва от Москва, но всъщност поръчката е от Лондон. Защото просто англичаните нямат хора тук”, разказва професорът.

„Сваляме техни самолети, които прелитат мирно над България, за да бомбардират Плоещ – петролната база на Хитлер. Освен това, разстреляваме английски военни инструктори – като майор Томпсън, макар че са военнопленници по всички правила. Затова и за наказание София е бомбардирана. Радио „Лондон” обещава възмездие на Борис III всяка вечер”, разказва проф. Димитров в интервю за clinica.bg.
1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност