Как се прави маджун?

маджун

Знаете ли какво е маджун? И как се прави маджун? Вероятно не! С тази нелека задача се заеха жителите на силистренското село Смилец. Хората тук възродиха една стара традиция, в която увлякоха и младите – приготвянето на едно традиционно ястие, което е на път да изчезне от българската трапеза.

Днес все по-рядко можеш да видиш жени да се суетят около тавата с маджун, за разлика отпреди десетилетия, когато на село е нямало къща, в която да не се приготвяло сладкото лакомство.

„Нямало е, защото не е имало друг подсладител, който да се използва през зимата, той е много траен продукт, между другото трае години наред”, казва Марийка Иванова пред Нова телевизия.
Оказва се, че приготвянето на кафявата сладост не е лесна работа и отнема цял ден. Освен достатъчно узрели дини, майсторлъкът на хубавия маджун е и в огъня. За това се правят и тези котлони, вкопани в земята.

„То иначе няма сваряване, то са 2-3 каруци дини, това всичко трябва да заври, да се прецеди и после да се налее в тавите и пак да ври. Дълга работа”, разказва Гина Иванова.

В целия процес на приготвяне активно участваха и децата, увлечени от усърдието на своите баби. Сред тях бе и 12-годишния Ивчо, който, оказа се, че вече е вещ в маджунената технология.

„Аз се включвам, защото е хубаво да запазим традициите и доста хора не знаят какво е маджун и искам да помогна повече хора да узнаят как се прави”, казва 12-годишният Ивчо Стефанов.

След повече от 8 часа трудът на всички е възнаграден с няколко тави от течната сладост.

Видеo Vbox7:

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.