Какво се готви за Гергьовден?

Какво се прави на Гергьовден?

На 6 май у нас се почита празникът на Свети Георги Победоносец; ден на храбростта и българската армия и ден на овчаря. Празникът Гергьовден е свързан с много обреди в чест на Свети Георги повелител на плодородието, влагата, земеделието, овчарите и стадата.

Какво се готви за Гергьовден?

Според традицията във всяка къща се пече гергьовско агне. Опалването на пещта е задължение на мъжа, за което се иска голям майсторлък. Следва стопанката да покаже уменията си за приготвяне на пълненото агне. Прави се дробине с пресен лук, ориз, дреболиите, булгур, магданоз и джоджен. Агнето се пълни и се зашива с червен конец (това е традицията, но аз лично зашивам месото винаги с бял конец, за да не би случайно конецът да пусне боя). Слага се в намазнена тава е се завива с булото. Някои завиват агнето със замесено тесто, за да се задуши при печене. Сега може да се сложи фолио. Агнето се пече във фурната поне 4 часа.

На масата на Гергьовден, освен чудесното задушено агне, трябва да има обредни хлябове наречени „кошара“ заквасено мляко и подсирено сирене без сол, /за да не пресъхне млякото на овцете/ пресен лук, пресен чесън и вино. Празникът продължава с песни, гергьовски хора и със задължително вързаната люлка за здраве и радост на малки и големи.

Топ 6 на ястията, които често консумираме за Гергьовден:

Агнешки кебап – Много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят кебап

Агнешко с пресен лук и чесън – Свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото

Пълнена агнешка плешка – Това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата

Агнешки котлети със зеленчуков сос – Това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо.

Агнешка дроб сърма – Съдържа т. нар. агнешки комплект, който съдържа агнешки бял и черен дроб, и сърце – дреболиите на агнето. Готви се с обикновено с ориз и се запича на фурна.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.