Карта показва колко пият народите по света! Колко пие българинът?

карта

Интерактивна карта, която показва кои народи са първенци по консумация на чист алкохол, разкрива, че не руснаците, а молдовците са първенци по пиене.
Жителите на Молдова консумират внушителните 17,4 литра чист алкохол годишно или 178 бутилки вино на глава от населението.

Русия се нарежда на четвърто място по консумация на чист алкохол с 14,5 литра годишно. Преди тях са Литва – 17,1 литра и Беларус – 16,2 литра.

Британците, на които се носи слава, че консумират големи количества алкохол, не попадат дори в топ 10. Жителите на острова изпиват едва 12 литра чист алкохол годишно или 408 халби бира на глава от населението.

карта

Българите сме на трето място на Балканите с консумация от 11,4 литра алкохол годишно, допълва в. „Труд“. Братята сърби са на 9 място в класацията – според картата те пият по 12,6 литра годишно. Хърватите пък консумират 11,2 литра, нареждайки се на 16 място.

В дъното на класацията попадат държави, в които продажбата и консумацията на алкохол са ограничени по религиозни причини, като Кувейт и Пакистан. Там жителите изпиват едва 100 милилитра чист алкохол годишно – еквивалент на бутилка вино.

Интерактивната карта е изготвена от британския уебсайт Vouchercloud и използва данни за периода от 2010 до 2015 г. на Световната здравна организация.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.