Куба иска българското кисело мляко

Интернет

Интернет
Куба има желание отново да внася български хранителни продукти, както и да развива смесени предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост. Това заяви министърът на хранителната промишленост на Куба Мария дел Кармен Консепсион на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и водената от него делегация в Хавана.

На нея бе представен портфейлът от бизнес възможности, които Куба предлага в този област.

Консепсион посочи, че в страната вече навлизат чуждестранни компании със смесено участие, като например тази на френската “Перно Рикар” в дистрибуцията на кубински ром. Страната вече има 11 подобни проекта и са подготвени 14 нови в производствени дейности на хранителната промишленост като производството на млечни и месни продукти, кафе, мелнична промишленост, алкохолни и безалкохолни напитки, консерви.

Министър Лукарски очерта като конкретна възможност възстановяване на производството на българско кисело мляко за кубинския пазар от нашата държавна фирма „Ел Би Булгарикум„, собственост на Министерство на икономиката.

Изпълнителният директор на фирмата Слави Павлов започна разговори за това с представители на кубински контрагенти.

От своя страна кубинската министърка изрази желание за увеличаване на вноса в България на кубински ром, пури, кафе и други продукти. Според нея има възможност за създаване на смесени предприятия за дистрибуция на кубински стоки.

Тя покани наши фирми от бранша да участват в панаира на храните в Куба през юли 2016 г. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева пое ангажимент за организиране на делегация от наши малки и средни фирми, които да дойдат с конкретни проекти.

Преди това българските предприятия от бизнес-делегацията в Хавана представиха своите възможности на среща на министър Лукарски с шефа на Търговската камара на Куба Орландо Ернандес Гийен. Фирма ЗИТ заяви интерес в областта на производството на фискални устройства. “Строителна механизация” пък е готова да участва в подмяната на водопроводни тръби в Хавана по безизкопна технология, “Булгаргеомин” представи проекта си за добив на мед.

От наемане на голям брой кубински програмисти, тъй като страната има добра школа за подготовка на компютърни специалисти се интересува българската компания от високотехнологичния сектор “Айсиджен”. В тази връзка министър Лукарски се ангажира да работи за подготовката на споразумение за обмен на специалисти между университетите на двете страни.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.