Марсело от Монтана, който се запъти към Кеймбридж

БНТ

БНТ

15-годишно ромско момче е прието в колеж в Кеймбридж. Това звучи невероятно, но е факт. Главният герой се казва Марсело и живее в Монтана.

Марсело учи в гимназията по архитектура и строителство и завършва осми клас както обикновено с отличен.

Леонид Ермиев – дядо на Марсело разказва пред БНТ: ”Той по цял ден се затваря и само учи. Викам нямаш ли приятели, приятелки?” Казва – не! Уча, дядо, да постигна нещо в живота, да помогна!”

За момчето образованието е цел. Изпитва безусловен респект към науката. Отнася се отговорно към всичките предмети, макар все пак да си има и любими.

Марсело Илиев споделя, че обича да решава задачи, но обича и българския език. ”Смятам, че е важно човек да знае своя майчин език и да го владее добре, разбира се. И също така английския, защото е важно човек да владее няколко езика, за да успее да се справя.”

Марсело подава документите си за колеж в чужбина като на шега. През май се явява на изпити в София и… ги взима.

Марсело Илиев: ”Изпитите бяха по английски и математика, бяха наистина трудни. На 4 юни ми писаха по пощата, че съм приет в Cats College – колеж в Кеймбридж, след което аз наистина бях доста щастлив, но пък от друга страна и леко разстроен. Както и семейството ми – поради причината, че нямаме нужните средства.”

Двегодишният курс на обучение в колежа струва 75 хиляди паунда. Тъй като Марсело взема изпитите си с отличен, колежът поема 40% от сумата. Семейството му обаче няма как да поеме останалата част от близо 34 хиляди паунда. Разчитат на подкрепа на ромски организации, но засега без резултат.

Марсело Илиев: ”Ако тази година не стане, ще пробвам след година-две и дано тогава успея.”

От една година Марсело се занимава с рисуване и актьорско майсторство. Той е част от актьорската трупа на ромския театър “Суно”, който набира все по-голяма популярност.

Марсело Илиев: ”И наистина се боря да докажа, че ромите не са просто едни крадци и мързеливи хора. Искам да докажа, че и ние можем. Голямата ми цел в живота е да бъда човек, да мога да помагам на останалите хора .”

Момчето вярва, че може и че всеки е отговорен за живота си. Той е на път да го докаже не само на себе си.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.