Начало BG Открития Най-голямата в Европа платформа за изучаване на Космоса измислиха българи

Най-голямата в Европа платформа за изучаване на Космоса измислиха българи

1 Коментар

платформа
Най-голямата в Европа онлайн платформа за изучаване на космоса е създадена от българи. На нея хора от всички възрасти, от всяка точка и с всякакво мобилно устройство могат да се обучават за изследването на вселената и постиженията на човечеството в тази област. Обучението е напълно безплатно, а платформата е достъпна на български и английски език.

„Прогресът е в нашата природа. Стремим се винаги да стигнем по – далеч. Гледаме към звездите и мечтаем.“ Това е видеото, с което онлайн платформата spaceport.bg посреща ново поколение изследователи. Още с първия клик попадате в свят, създаден с изключителна креативност, размах и революционен подход към образованието.

„С влизането виждате една 3D сцена, изглежда сякаш се разхождате по Луната. Просто избирате категорията, която ви харесва и ви е интересна, например, ракетни науки и директно започвате за гледате клипче, което е много кратичко“, разказва Марио Николов, координатор по създаването на платформата пред БНТ.

платформа

Марио Николов
Принципът на онлайн академията е – избирате една от следните области – космическа наука, роботика и изкуствен интелект, космическа медицина, космически приложения, инженерни науки. Те са разделени на подтеми, а след всяка има тест.

„В началото си избрах орбитална механика, тъй като бях най-компетентен в тази област… Изгледах няколко видеа, научих много нови неща. И бях изненадан, защото след всяко видео има тест, който – ако го изпълниш с определен процент, ти дава точки. Когато натрупаш определен брой точки, печелиш медали“, спомня си Кирил Кирилов, космически кадет.

Платформата предлага впечатляващ масив от материал за обучение – 350 лекции или 120 астрономически часа наука от близо 100 от големите световни звезди в изследването на космоса – представители на НАСА, Европейската космическа агенция, руската и японската космически програми, водещи университети, участник в мисията МАРС 500, дори бизнесмени. Лекциите им са записани в България през последните години, специално за създателите на платформата „Space Challenges“.

платформа

Целта ни е ако лекцията е за строенето на ракети, тя да е от човек, който реално участва в разработването на най-новите модели в света, а не някой, които има докторат или научно изследване по темата, казва Райчо Райчев.

Но не се заблуждавайте – тук няма да се отегчите, нито ще се откажете, защото е трудно. „Самата платформа наистина изглежда като игра с идеята хората да се забавляват и да разберат, че всъщност, научавайки нови неща от наука и технологии, може да е по-забавно, отколкото да гледаш вайръл видеа за котки във Фейсбук, например“, уточнява Райчо Райчев, основател на „Спейс челинджис“.

В момента 520 души са на различни етапи от изучаване на разделите в платформата. Един от тях е Кирил. „Аз в момента съм спейс кадет и имам 30 точки в програмата.“

Подходът на създателите на платформата е контрапункт на традиционното образование, в което пътят на обучение е фиксиран и еднакъв за всички.

„Ние, имайки толкова огромно съдържание, решихме да дадем пълна свобода на потребителите – всеки потребител може във всеки един момент да скача от тема в тема. Тоест, ако искаш да разбереш какво е космически кораб, можеш да започнеш с една лекцийка, преведена на български, в която за 15 минути да ти се обяснят основните системи на космическия кораб, как се строи и след това ти да избереш сам – искаш да се профилираш повече и да разбереш детайли за космическия кораб, как се изстрелва , какви са му приложенията и така дори два или три милиона потребители да влязат на сайта, много е малка вероятността дори двама от тях да имат еднакъв опит вътре в платформата“, казва още Райчев.

Творчески и технологично това е изцяло наш продукт до последния пиксел, както казва Райчо Райчев. Амбицията им е да запалят млади хора, отворени умове, привлечени от космоса, да търсят развитие в науката и технологиите.

1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност