Ракетна печка измайсториха предприемачи от Хисаря

Екологична и икономична печка на дърва измайсториха предприемачи от Хисаря. Нарекли са я ракетна заради принципа на изгаряне на дървата.

Принципът на „Ракета“ е заимстван от аргандовата лампа, патентована през 1780 година. Тя е сериозно подобрение на традиционната маслена лампа и въвежда стъклено тяло над горящия пламък за увеличаване на въздушния поток.

Ракетната печка може да се използва за готвене, подгряване на вода и отопление. Дървата или екобрикетите се поставят в  нея изправени, като гори само долният им край. Уредът постига ефикасно изгаряне на горивото при висока температура, чрез осигуряване на добър въздушен поток в огъня, контролирано използване на горивото, пълно изгаряне на летливите газове и ефективно използване на отдадената топлинна енергия. Така за отоплението с нея  са необходими  два до пет пъти по-малко дърва от тези, които изгаря известното циганско чудо. Ефективността от 75% е максимално измерената в идеални условия.

Идеята за направата на ракетна печка идва с повишаващите се цени на дървата за огрев, както и очакваните затруднения около бъдещите доставки и цени на газ и въглища, пише Марица.бг. Важна причина е също прогресивно замърсяващият се въздух в градските зони с нарастващо потребление на твърдо гориво.

До момента са проектирани и създадени четири образеца, които са изпитани в различни условия – в Хисаря  и в Банско, в продължение на цялата зима и пролет 2015-2016 г. Предстои серийно производство, което ще се пусне на пазара. Четирите модела печки имат различна обеми и технически параметри, но принципът им на действие е един и същ. Ориентировъчните цени, на които ще се пуснат за продажба са между 480 и 1200 лв.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×