Шабла изпраща лятото с фестивал на хвърчилата

фестивал на хвърчилата
Датата е 24 септември (събота), а „мястото на срещата“ остава същото – местността „Малкото море“, южно от Фара на нос Шабла – там, където преди шест години се роди този хубав празник – фестивал на хвърчилата, който радва малки и големи. Като еднодневен фест, посветен на хората и птиците от Приморска Добруджа, той се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.

От първото си издание през 2011 г. до сега, фестивалът се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от страната и района. Парадът на хвърчилата включва демонстрации на огромни оригинални и атрактивни модели хвърчила, собствена изработка на майсторските клубове, както и демонстрации на управляеми модели и други летящи обекти.

Празникът осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – отива му на този край.

фестивал на хвърчилата

И тази година организаторите са се погрижили за разнообразна съпътстваща програма. По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички и апликации от естествени материали, както и демонстрация на техники за управление на хвърчило.

Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване. Тази година специално място е отредено и за био-пазар, където местни производители ще ви предложат екологично произведени местни продукти (плодове, зеленчуци и мед). Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии за наблюдение на птици до Тузлата и Тюленово, ще има сцена, отворена за всички желаещи да се изявят и забавляват публиката.

Пъстрите събития и красивата природа, особено когато са съчетани на едно място,  неминуемо привличат вниманието на фотографи, художници и други любители на визуалните изкуства. Очакваме и тази година пъстро и „фотогенично“ небе над поляните южно от Фара на Шабла и каним всички фотографи – любители и професионалисти – да вземат участие в нашия фото-пленер за репортажна и художествена фотография.

Опитът от минали години показа, че времето и мястото на събитието е подходящо и за фотографи – анималисти, които биха могли да снимат активната миграция на щъркели, пеликани, осояди, блатари, орли и други хищни птици.

Като част от фотографските празници по време на Фестивал на хвърчилата – Шабла 2016, в залата на Зелен образователен център – Шабла ще бъде показана фото-изложба „ДИВИЯТ СВЯТ НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ“, която ще бъде открита вечерта на 23 септември 2016 г., заедно с официалното откриване на фестивала.  Изложбата е посветена на птиците, богатото разнообразие и природната красотата на този край.

фестивал на хвърчилата

ПРОГРАМАТА:

ДЕН 1 (петък – 23.09)

19:00 ч. Официално откриване на фестивала

Откриване на фото изложба «Дивият свят на североизточна България » в Зеления образователен център. Почерпка със сангрия под звуците на китарно дуо – Жоро Несторов и Краси Бончев;

ДЕН 2 (събота – 24.09)

Място на провеждане: Местността «Малкото море» южно от Фара на Шабла, град Шабла

Акценти

10:00 ч. Пристигане на участниците, сформиране на групите по интереси и отваряне на работилниците и арт ателиетата: изработка на хвърчила, бижута, рисуване, квилинг – демонстрация на техники за декорация и дизайн и други;

10:30 ч. до мръкнало:

  • Парад на хвърчилата – демонстрации на хвърчила, авиомодели и други летящи обекти;
  • Донесете хвърчилата си или си направете сами на място – има простор за всички!

11.00 ч. Сценични изяви на танцови, музикални и театрални формации и клубове от Шабла и Варна

11:00 – 12:30 ч.: Екскурзия и наблюдение на птици

13:30 ч. Демонстрация на управляеми хвърчила – това са така наречените спортни или акробатични хвърчила, които с майсторско управление могат да се движат много бързо и да изписват различни фигури в небето.

Гостуват представители на Marti Kite Club – Турция, клуб „Асто – Въздушни чудеса“ – Варна и Северин Акерски – Шумен.

14:00 ч. Цветно и усмихнато парти настроение – музика на живо с NADIA и Иван Тишев

На мястото на провеждане на Фестивала ще бъде оформено пространство за био пазар на местни производители, както и работилници за деца и щандове на Зелен образователен център/Община Шабла; Сдружение за опазване на дивата природа; саморъчно изработени сувенири и др., хапване и пийване.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.