Стилиян Петров – футболистът, който би дузпа на левкемията

Стилиян Петров, littlebg.com

wikipedia

„Сега вече имам причини да се смея“. Това споделя с огромна облекчение бившият футболист Стилиян Петров, който съобщи, че вече е напълно излекуван. Пред „Daily Mirror“ Стенли споделя, че е преборил левкемията.

„Преди мача ми бе направен последен тест на костния мозък. Според резултатите съм напълно здрав”, каза той, след като неговият отбор „Уичъл уондърърс” грабна трофея в турнир между участници в аматьорската лига в Централен Уоруикшър.

Тежкото раково заболяване застигна Стилиян Петров през 2012 г.

Тогава в официалният сайт на „Астън Вила“ бе публикувано съобщение, че Стилиян е диагностициран с левкемия. Заболяването бе открито след мача с Арсенал, след който Стилиян развива треска и е подложен на медицински тестове. По време на двубоя Астън Вила-Челси футболистите и на двата отбора излизат с фланелки в подкрепа на играча, а в 19-тата минута от двубоя (Стилиян играе с номер 19) целият стадион се изправя на крака и го аплодира бурно в продължение на минута.

От началото на април на 2012 г. започва лечение в лондонска клиника. Стилиян Петров временно прекратява футболната си кариера. На 9 май 2013 г. в специално интервю Стилиян Петров обявява оттеглянето си от професионалния футбол. На 2 август 2012 г. е обявено, че болестта на Стенли е в ремисия, а по-късно на 9 май 2013, той обявява оттеглянето си от професионалния футбол.

След близо 3-годишно успешно лечение, той успява да пребори коварната болест, последното му лечение завършва в началото на януари 2015. По-рано през декември в интервю, той казва, че се чувства отново жив, и благодари на всички хора, и клубове, че са го подкрепили в битката му с Левкемия.

Стилиян Петров е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Започва своята професионална футболна кариера в ПФК Монтана, в който играе от 1995 г. до 1997 г. От 1997 г. до 1999 г. играе в ЦСКА. В „А“ група има 64 мача и 9 гола (43 мача с 5 гола за ЦСКА и 21 мача с 4 гола за Монтана).

От 1999 г. до 2006 г. в „Селтик“ (Глазгоу) изиграва 234 мача като отбелязва 60 гола. Той е третият български футболист, играл във висшия ешелон на шотландския футбол (след Илиян Киряков и Цанко Цветанов). На 30 август 2006 г. преминава в английския „Астън Вила“ от Бирмингам.

След отказването на Красимир Балъков от Българския национален отбор по футбол на 30 април 2003 г. Стилиян Петров поема капитанската лента, която впоследствие е дадена на Димитър Бербатов, след като Стилиян се отказва от националния отбор в края на 2006 година.

През октомври 2005 г. Стилиян Петров написва автобиография си „You Can Call Me Stan: The Stiliyan Petrov Story“ (Може да ме наричате Стан: Историята на Стилиян Петров) с помощта на спортния журналист Марк Гуиди. Книгата е преиздадена през октомври 2006 г.

Женен е за Паулина Петрова, с която имат 2 деца – Стилиян Младши и Кристиян (2007).

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×