Начало Български билки Плодовете на този храст могат да увеличат ефекта от химиотерапията

Плодовете на този храст могат да увеличат ефекта от химиотерапията

0 Коментар

Плодовете на този храст могат да увеличат ефекта от химиотерапията и да ни излекуват от рак. Но кое е това вълшебно растение, с такива невероятни свойства?

Ако не сте се сетили сами, ще ви подскажем. Учени направили проучване и установили, че такъв чудодеен ефект може да имат плодовете от арония.

Аронията се среща в България и започва да се отглежда в края на XX век. Растението достига височина 2-2,5 м. То има лъскави, назъбени листа и синьо-черни плодчета, които са сходни с тези на касиса, но са по-едри, по-твърди, с тръпчиво-кисел вкус.

арония

Аронията е позната още под названието черноплодна офика. У нас през последните десетилетия тя все по-често намира място в личното стопанство заради изключително ценните си лечебни качества. Препоръчва се за укрепване на имунната система, при сърдечносъдови проблеми, при заболяване на щитовидната жлеза, диабет и др.

В изследването си те използвали екстракт от черните плодчета, който показал способност бързо да убива раковите клетки, като предизвиквал апоптоза (тоест програмирана клетъчна смърт).

В аронията има много витамини и антиоксиданти, включително полифеноли. Екстрактът от нея бил тестван върху клетки на рак на панкреаса, тъй като той е сред най-смъртоносния. По-малко от 5% от пациентите имат 5-годишна преживяемост след диагнозата.

арония
Клетките били третирани в лабораторни условия с лекарството гемцитабин (използвано в химиотерапията), само с екстракт от арония в различни концентрации. Учените изпробвали и комбинацията от екстракт и лекарство.

48 часа били достатъчни на екстракта, за да предизвика клетъчна смърт при раковите клетки. Концентрацията била 1 микрограма на един милилитър.

Дори най-високата концентрация растителният препарат не вредял на здравите клетки. Ниската доза на екстракта в комбинация с лекарството произвела поразителен ефект.

При това гемцитабин бил прилаган в по-ниски дози, което намалява риска от странични ефекти.

По-рано екстрактът е бил успешно тестван при рак на мозъка (раковите клетки умирали и намалявала степента на инвазивност). Основният ефект се дължи на растителните полифеноли.

Те могат да бъдат открити още и в зеления чай, соята, гроздето, фъстъците, черницата и куркумата.

Прочетете още:

Това растение лекува рак и диабет, а българите го унищожаваме

Черният бъз – билката, която лекува 100 болести

Цветето на Орфей – най-лековито цвете, което Родопите пази

Билката на прабългарите цери от болно сърце до затлъстяване

Още интересни материали може да намерите на страницата ни във фейсбук
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност