Начало Малка България Защо трябва да ядем риба на Никулден?

Защо трябва да ядем риба на Никулден?

от LittleBG
0 Коментар

риба на никулден

Всички знаят, че на Никулден се яде риба, но малко хора са наясно защо е така. Ние също не можем да бъдем сигурни, но някои смятат, че обичаят произлиза от една легенда, която разказва как веднъж Свети Николай направил чудо, запушвайки пробойна в кораб с риба и спасявайки екипажа от сигурна смърт.


В друга приказка пък Свети Николай попада в чужд град, където се преструва на просяк и замръква с едва три малки рибки в шепата си. Останал без подслон за през нощта, той се примолва на една бедна вдовица да го приюти и в знак на благодарност споделя рибите с нея и прегладнелите й деца.

Казват, че на празничната трапеза рибата трябва да е не каква да е, а с люспи, за предпочитане шаран.

Смята се, че люспите символизират парите и затова има обичай по една от тях да се поставя в портфейла на всеки член на семейството.

Но преди да стигнем до люспите, следва да набавим рибата.

Ако не знаете как да се справите с чистенето на рибата, припомняме ви как да го направите без проблем в нашия материал „Ето как да изчистите рибата за Никулден„.




0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност