Начало BG Открития Българки учени се борят за стипендии от 5000 евро

Българки учени се борят за стипендии от 5000 евро

1 Коментар
www.zajenitevnaukata.bg

www.zajenitevnaukata.bg

На 1 ноември 2015 г. стартира шестото издание на Национална стипендиантска програма „За жените в науката“ на L’Oréal и UNESCO. Програмата предизвиква отново българските жени учени да представят своите научни проекти и техния потенциал.

В края на конкурса три дами ще получат възможността да ги осъществят с финансовата помощ от 5000 евро, която програмата „За жените в науката“ ще им осигури.

В стипендиантска програма за 2015 – 2016 г. могат да участват жени учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен и да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки.

И тази година партньори на Националната стипендиантска програма са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от СУ „Св. Климент Охридски“.

Лауреатите на програмата ще бъдат обявени на официална церемония през 2016 г., на която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска работа в България.

„За мен е огромно удоволствие и гордост да виждам как всяка година в програмата кандидатстват все повече жени учени с все по-качествени проекти. Този факт показва, че програмата „За жените в науката“ успешно изпълнява своята мисия да мотивира и подкрепя повече жени да се занимават с наука. Това е нашата най-голяма награда за всички усилия, които полагаме програмата да се развива“, каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L’Oréal България.

„Равенството между половете е глобален приоритет на ЮНЕСКО, а генералният директор Ирина Бокова е лично ангажирана с въпроса за овластяване на жените и младите момичета, който е свързан с достъпа до образование. ЮНЕСКО имаше принос към две от наскоро приетите Цели на устойчивото развитие – качествено образование и равенство между половете.

Не се съмнявам, че и двете цели ще се реализират, ако в областта на науката работят повече жени. Това е особено валидно за естествените науки и затова вярвам, че програмата „За жените в науката“ е добра възможност младите жени учени да докажат себе си и да бъдат успешни“, коментира Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО в България.

За втори пореден път една от стипендиантките ще има възможност да участва и в международната програма – International Rising Talents, която избира най-добрите учени сред победителите в националните и регионалните стипендиантски програми от съответната година. 15 международни гранта ще бъдат раздадени на 15 избрани жени учени от целия свят.

Подробна информация за програмата е достъпна на www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите могат да изпратят своите заявления и документи за участие на следните електронни адреси: Lubov.DRAGANOVA@mfa.bg и Kalina.KOSTADINOVA@mfa.bg или по пощата до Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 15 февруари 2016 г.

1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност