Начало Българи юнаци Лекарка лекува в 32 села – изражда на свещи и язди кон, за да спаси човешки живот

Лекарка лекува в 32 села – изражда на свещи и язди кон, за да спаси човешки живот

от LittleBG
5 коментара
btv

btv
През 25-годишната си лекарска практика общопрактикуващият лекар д-р Снежана Бакърова е израждала бебе на свещи и на поляна, яздила е кон до пациент в критично състояние. Причината за интересните условия на работа е, че тя е единственият лекар за 32 населени места в Смолянска област.

Историята ѝ е нагледен пример за липсата на лекари в България. В излязла наскоро класация страната ни се нарежда на 31-во от общо 35 места по достъп до здравна грижа в Европа.

Д-р Бакърова работи седем дни в седмицата, от сутрин до вечер. Често се отзовава и на спешни повиквания, дори през нощта.

„Сблъскваме се с всякакви ситуации – ежедневно има спешни, неотложни състояния. Няма как да си изберем пациентите. Тук каквото се случи като болест, ние трябва да отговорим на изискванията на пациентите”, коментира тя.

Един от най-признателните ѝ пациенти е Снежана Делчева. Преди 17 години в малките часове д-р Бакърова изражда сина ѝ у дома, защото пътят до Смолян е труднопроходим.

Пациентката разказва, че мъжът ѝ отишъл до къщата на д-р Бакърова в 2 ч. през нощта, а тя веднага се отзовала. Днес екстремната ситуация звучи като шега. Нищо, че тогава дори токът угаснал.

„Ако кажа, че съм била спокойна, ще излъжа”, коментира д-р Бакърова пред bTV. Разказва, че се наложило да сложи обикновена щипка на пъпната връв.
Пред кабинета ѝ винаги има пациенти, а още стотици я чакат в съседните села.

Проблемите възникват още по пътя до тях, защото са много трудно проходими, особено при зимни условия.

Така и работата я принуждава за първи път да се качи на кон. При спешно повикване от пациент, тя тръгва с колата си към едно от смолянските села. В един момент обаче пътят свършва и я оставя пред горска пътека.

„Трябваше да ходя или половин час пеш до селото, или – с кон, както ме беше посрещнал сина на пациента. Нямах избор и за първи път през живота си яздих кон. Така стигнах до тежко болния”, споделя тя.

Често в селата родопската лекарка приема пациенти в импровизирани кабинети. Освен в тях обаче, тя е вършила работата си и на доста по-нестандартни места.

„Това е един от моите случаи в практиката, който никога няма да забравя. Случи се на 8 май, 2002 г. Наложи се да водя израждане на една поляна и до последно не се знаеше какъв ще бъде изходът”, разказва Бакървоа.

Тогава тя транспортирала жена в напреднала бременност към болницата в Смолян. Раждането обаче започнало още в колата.

„В един момент жената каза „Не мога, докторке, започвам!”. Отбихме и раждането започна. В такъв момент нямаш време да мислиш дали се страхуваш. Трябва да действаш по адекватен начин”, коментира родопската докторка.

Д-р Бакърова споделя, че не лесно да практикува в район, който е толкова труднодостъпен. Работата на лекаря на село се различава от тази колегите му в града, смята тя.

Определя дейността си като война на предния фронт. Въпреки това „ако можех да върна времето назад, пак бих избрала да бъда лекар”, допълва родопската лекарка.

По думите ѝ всичките ѝ усилия, хвърлени през годините, са си стрували. „Понякога ти стига да видиш усмивката и признателността на човек, който оценява това, което правиш. Това е малка награда да продължиш напред”, смята д-р Снежана Бакърова.5 коментара
0

Подобни публикации

5 коментара

Аги323 07/11/2016 - 09:36

Жива и здрава да е дълги години!!
Разплаках се докато чета… Значи все още има и добри хора които помагат в България и е хубаво че ги показвате… Жива и здрава ????????????????????????????????????????????????

Reply
dimka bozhilova 07/11/2016 - 22:33

..това е лекар , и Човек …с голяма буква !

Reply
Невяна Григорова 08/11/2016 - 12:04

Признателност пред всеотдайността й! Истински Лечител, за разлика от „бизнес – докторите“. Да е жива и здрава!

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност