Доброто съществува: Лекарка спаси неродено бебе и се отказа от хонорара си

бТВ

бТВ
За уникална операция в България гръмнаха всички медии у нас. Феноменалното в тази история е постъпката на един лекар, който доказва, че доброто съществува.

Д-р Кристина Чачева се отказва от хонорара си и извършва изключително сложна операция и спасява един човешки живот.

Операцията се прави за първи път в България – операция на бебе, докато е в утробата на майката. Детето е събирало вода в белия дроб. Лекари забелязват това. Прогнозите не са никак добри – това е фатално още вътре в утробата, категорични са медиците.

Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години. Следва успешна операция на още нероденото бебе, направена от две млади български лекарки.

„Затова решихме, че единственият начин да му помогнем е да извадим тази течност от плеврите”, казва пред бТВ д-р Кристина Чачева, акушер-гинеколог.

бТВ

бТВ

Операцията продължава 12 часа, приключва успешно и веднага се отразява на бебето.

И двете лекарки, извършили операцията, са специализирали в Германия, но работят у нас.

„Tакива операции сме гледали по конгреси в чужбина и аз винаги съм си мислила, че мога да бъде зрител, а не участник“, коментира д-р Марина Михова, акушер-гинеколог.

Д-р Марина Михова
След операцията майката успява да износи детето още няколко седмици до 17 декември.
„В България може би ще има едно-две-три такива деца на година, ако не им помогнем, защото искаме пари, ще бъдем доста жалки“, обяснява д-р Кристина Чачева, която се отказва от хонорара си за операцията, защото цената била непосилна за семейството.

Чачева допълни, че никога не е имала съмнение, че ще справят с операцията. „Решихме, че е възможно да го направим”, каза тя. По думите й тази операция е толкова рядка, че няма цена. „Това е високотехнологична процедура и само един дрен струва 600 лева”.

Чачева е специализирала медицина в Германия, но казва, че вкъщи човек тежи най-добре на мястото си. 39-годишната лекарката казва, че се чувства добре и е по-щастлива в България. „Със сигурност в Германия няма толкова неуредици в здравеопазването и заплащането, но и тук трябва да се случват такива неща”, смята тя.

Преди няколко дни Християна беше изписана жива и здрава и вече е при родителите си в Симитли. Кръстена е на лекарката, която я спасила.

„За плода ме беше страх, но аз повярвах, като казаха, че ще се случи“, каза майката Йорданка Михайлова.

бТВ

бТВ

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.