3D Левски развълнува Фейсбук. И НИМ показва изображения на Апостола

Художникът Георги Врабчев е направил 3D портрет на Апостола на свободата Васил Левски. Портретът имаше огромен отзвук в социалната мрежа Фейсбук.
Георги предоставя правата на портрета на всеки желаещ да го използва с некомерсиални цели. Авторът на портрета коментира, че първоначално и той е изградил образа с много скули, но после го е поправил.

„Образът, който сме виждали винаги, е такъв благодарение на залятите със светлина архивни снимки, които трудно оставят информация за някои детайли“, смята авторът, цитиран от offnews. bg.

„Никой от нас не може да бъде на 100% сигурен как точно е изглеждал Левски, а и дори в тези няколко снимки, които е оставил, виждаме, че той много често е променял вида си и ту е отслабвал, ту качвал“, пише Георги.

Той обяснява, че погледът е негово решение, както и драматичното осветление.

В социалната мрежа имаше много коментари по новия вид на Васил Левски, като по-голямата част от българите са възхитени, но част от тях смятат, че на него Левски е студен и прилича на кукла.

Същевременно стана ясно, че Министерството на културата ще осигури 40 000 лева за реконструкцията на най-големия у нас паметник на Васил Левски в Ловеч, който се нуждае от неотложен ремонт. Финансирането на реконструкцията на паметника е във връзка с честването на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски, която ще отбележим на 18 юли.

За всички инициативи в страната, свързани с годишнината, от Министерството на културата са предвидили общо 245 000 лева. Община Ловеч ще дофинансира ремонта на паметника на Апостола, за който са необходими 58 000 лева. Проектът вече е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство.

А пък Националният исторически музей (НИМ) ще обогати експозицията си с две произведения на изкуството, представящи образа на Левски, по повод честването на 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Първият експонат е оригинална литография с изображение на Васил Левски, изработена от известния възрожденски художник Георги Данчов-Зографина. Рисунката е собственост на НИМ и се завръща след дълго участие в гостуващи изложби на Балканите.

Литографията на Данчов се смята за най-точния портрет на Апостола, защото авторът лично е познавал Левски и дълги години е работил с него. Предал е не само точно чертите на лицето му, а и характера му. Литографията е изработена в Пловдив през 1897 г.

Георги Данчов, наречен Зографина, е близък съратник на Левски. Запознават се през 1869 г. и работят заедно по устройството на тайни революционни комитети в Южна България.

В дома на Георги Данчов е основаван Чирпанският частен революционен комитет. По поръка на Левски младият художник изработва тайния шифър за кореспонденцията между комитетите в Тракия. След залавянето на Апостола Георги Данчов участва в организирането на четири засади на железницата по трасето към Цариград с надеждата да го освободи.

Вторият експонат е картината „Левски по пътя на безсмъртието”, дело на военния художник Лазар Йорданов. Той е роден в град Прилеп през 1900 г., учи във Военното училище в София и в Художествената академия при проф. Борис Митов и проф. Александър Мутафов. В периода 1930-1950 г. създава множество произведения с историческа и военна тематика. Част от картините му, между които и „Левски по пътя на безсмъртието”, са предадени на НИМ от неговата дъщеря Антония Йорданова Киш.
От края на ХIХ век до наши дни образът на Левски вълнува съзнанието и вдъхновява творците – поети, писатели, художници, за да предадат чрез своето изкуство на всяко следващо поколение посланията на Апостола за свобода и братство, за чест и достойнство между хората и обич към Отечеството.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.