Братя българи откриха нов рентген

frognews.bg

frognews.bg

Братя българи  откриха нов метод да създадат рентгенов лазер. Теньо и Димитър Попминчеви открили и как да го управляват. Разбивайки няколко догми в науката, тяхната рентгенова светлина ще помогне на човечеството да прогледне в наносвета.

Досега рентгеновият лазер беше истински лукс – заради километричните ускорители като този, изграден за милиарди. Затова от години десетки институти и университети се опитват да създава рентгенов лазер в лабораторни условия. И вече изглеждаше почти невъзможно, докато не се намери един дързък българин да надскочи ограниченията на съществуващите догми, информира БНТ.

„Предишните догми в моята област бяха, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства на принципите на които ние основаваме нашите изследвания“, обяснява проф. Теньо Попминчев от изследователския институт JILA, Колорадо.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под под ниско налягане. И чудото се случва – успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория.

Сега, обаче Теньо заедно с брат си Димитър смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен. „Второто откритие действително ни изненада с много неочаквани свойства на материята, която използваме“, казва професор Попминчев. „И както казах, ние разбихме една своя собствена догма.“

Решили да генерират хармонични вълни пропускайки УВ лазер в хаоса на плазма. Идеята до толкова противоречи на всички представи, че първоначално отхвърлили експеримента им. „В началото не ни позволяваха да започнем понеже опитът, който беше в групата, а също и от други групи показваше, че това не е перспективна насока“, казва Димитър Попминчев, докторант в JILA, Колорадо. „Нямахме разрешение да започнем работа в това направление и купихме частите без разрешение“, потвърждава и Теньо Попминчев.

Резултатите им в крайна сметка са зашеметяващи. Успяват да получат честотен гребен в рентгеновата област или високоенергийна цветна дъга. „Когато чистотата на цветовете е изключително висока, това ни позволява да направим снимки на изключително малки обекти с изключително голяма резолюция. т.е. колкото по-чист е цвета толкова с по-добро качество е снимката на нанообекти“, обяснява проф. Теньо Попминчев.

Току-що публикувано в списанието Science, постижението им вече има патент. А големите корпорации като Интел, IBM и Хитачи вече са предусетили мощния тласък, който откритията им ще дадат в разработването на всякакви нанотехнологии. Да не говорим за приложенията им в медицината, в които рентгеновите снимки ще имат резолюция до един атом.

Но по пътя на световната слава, братята не забравят да благодарят на учителят си от гимназията в Казанлък – Теодоси Теодосиев.

„Бихме искали да му благодарим и двамата за неговия изключителен труд и неговата саможертва за да възпитава физици на световно ниво“, казва проф. Теньо Попминчев.

Когато говорим за открития – нека си припомним за българските изобретения, променили света. Освен Джон Атанасов, свързан с първия компютър нека добавим и Петър Петров – създател на дигиталния ръчен часовник, Асен Йорданов – създател на първия транспортен пътнически самолет в света, автомобилната скоростна кутия дело на Румен Антонов, Ксерокс машината – която се развива след откритието на акад. Георги Наджаков.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.