Начало Българи юнаци Българи с награда за нов вид космически транспорт

Българи с награда за нов вид космически транспорт

от LittleBG
1 Коментар

космически транспорт

Разработка на български инженери спечели наградата за иновация в конкурс, организиран от иноватора Илон Мъск. Той е свързан с проекта на Мъск за изпращане на хора до Марс.
През 2013 г. година Илон Мъск обяви визията си за нов вид транспорт, наречен Хайпърлууп. Това е капсула за превоз на хора, която се движи със свръхзвукова скорост във вакуум, използвайки специално магнитно поле. Иноваторът организира световен конкурс за създаването на работеща капсула, а само преди ден завърши първият му финален етап.

„Това, което ние от IPS тук, в България, разработихме специално за капсулата, е модулна захранваща и зарядна система, която захранва и осигурява максимална надеждност на капсулата и батерията”, разказва инж. Александър Рангелов, който оглавява българския екип, участвал в състезанието, цитиран от бТВ.

космически транспорт

Транспортната капсула може да черпи енергия от мрежата, от генератор, дори от слънцето и вятъра. Без българската система ЕКСЕРОН обаче тя няма да има енергия, с която да работи.

Екипът на Александър грабна наградата за иновация сред огромна световна конкуренция, а Илон Мъск лично е поздравил българите за успеха.

„При нас остана най-дълго време, за да се запознае с компонентите на капсулата. Определено се учуди, че от България е дошла подобна система, на такова ниво”, споделя Александър.

Вторият етап от състезанието, в който капсулата трябва да развие максимална скорост във вакуум, е след шест месеца, Александър и колегите му вече подготвят нова технологична изненада за иноватора Мъск.
космически транспорт

Печели пари през свободното време
1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност