Българин е директор на кулинарна академия. Хранил е Джони Деп и Брад Пит

кулинарна академия

Един от най-успешните готвачи в света и наш сънародник, достигнал висотата на „кулинарния Олимп“ – Chef Емил Минев, „дирижирал“ реномирани ресторанти с 3 звезди Michelin в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, в момента е директор на престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu в Лондон. Хранил звезди от ранга на Джони Деп, Брад Пит и Робърт Де Ниро, той е в България по повод участието си с Master класове в кулинарното шоу на България и наградата.

Chef Емил Минев е отговорен за подбора на преподавателите във всички академии на Le Cordon Bleu по света, както и за одобрението на талантите, които искат да прекрачат прага им. „Идеята е тези готвачи да предадат опит на учениците. Това не е училище, в което прекарваш 9 месеца, пазаруваш в Хародс и се прибираш.“ Критерият за подбор на ученици е страстта към готвенето, а в началото на всеки курс Chef Минев предупреждава, че „ще има сълзи, ще има и кръв“. Сериозна дисциплина, атмосфера като в реално действаща кухня, изпити след всеки урок, точност, хигиена, прецизност, безкомпромистност към грешките – подобно на MasterChef, това са задължителни елементи в деня на всеки курсист. „Те учат техники и трикове, а не рецепти, защото рецептите са общо достъпни“, допълва гурманът.

кулинарна академия

Chef Минев сподели, че още от малък си е представял как приготвя „едни големи торти“. На 15-годишна възраст шокира родителите си с новината, че спира да ходи на училище. Семеен познат му помага да започне работа в професионалната кухня на Японския хотел, където стартира като общ работник – мие чинии и тави, бели картофи. Въпреки множеството трудности и изкушения на тинейджърската възраст, инатът го е задържал в кухнята. Паралелно, завършва училище като частен ученик. След няколко години в средата на „много добри готвачи“, Емил Минев усеща, че иска по-сериозно обучение и по-широко поле за изява. Открива път към Le Cordon Bleu, събира средства и заминава за Лондон, въпреки че не знае езика. След като минава първия модул, той кандидатства за стипендия и завършва цялото обучение на академията. Веднага след това кариерата му стартира стремглаво, като първата му работа едва на 24 години е в ресторант с 3 Michelin звезди. Там се сблъсква с „висшия ешалон“, запознава се с изключителни хора – „сродни души, рискували всичко. Хора, които живеят и дишат кулинария“.

кулинарна академия

Според Chef Емил Минев интересното в кулинарията е, че „работиш с човешки същества и живи продукти“. В Michelin ресторантите се търси постоянство и перфекционизъм, а дивият лаврак е различен на размер всеки ден. Работата на Chef готвача е да прецени как да го нареже и оформи, за да покрие стандарта. Всеки един момент крие риск от грешка. Пред bTV той разказа за трудна ситуация, в която самият той е попадал. Само седмица след като започва като помощник сладкар в ресторант-институция, поддържл 3 Michelin звезди от 18 години, главният сладкар напуска. Легендарният и строг главен готвач и собственик го натоварва с отговорността „да вземе рецептите и да започва“. По рецепта на лелята на френския кулинар, Chef Минев трябва да приготви шоколадов мус. След няколко неуспешни опита, той се престрашава да се консултира с директора, но получава неочаквана реакция. Обвинен, че рискува репутацията на целия ресторант, той се съветва със свой приятел и колега и открива, че липсва един компонент – желатинът.

По-късно в кариерата си Емил Минев ръководи 250 готвачи в 5-звезден хотел в Дубай. Той приема позицията като огромна чест поради крехката си възраст от 32 години, огромното доверие на екипа и различния му произход от кликата на световните Chef готвачи. Там среща и жена си, с която са заедно вече 10 години и имат 2 деца. Гаспачо с ягоди, тарама с доматен комфитюр, краставици и лайм и пате с паламуд с дехидратирано цвекло са само част от авторските рецепти в портфолиото на Chef Минев. Запазил любовта към българската кухна, той приготвя за двете си деца мусака и сърми, стреми се да ги храни със здравословни и разнообразни ястия от различни държави. Веднъж в седмицата им позволява шоколад, а веднъж месечно – хамбургери.

кулинарна академия

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.