Българин прави музей от къщата на Ботев

18(2)
Българин ще прави музей от къщата на Ботев. Родолюбивият Димитър Тучков е генерален консул на България в Одеса.

Той се е амбициран догодина да отвори врати за посетители един нов символ на българщината зад граница. Става дума за къща в бесарабското село Задунаевка, където Христо Ботев е живял, докато е учителствал там.

С лични средства Тучков е купил къщата, на която има поставен паметен знак, че в нея е живял Ботев. „Идеята ми е стара – от преди десет години. Аз бях Генерален консул в Одеса през 2004-2007 година, тогава изявих желание, но наследниците отказаха. Къщата е на повече от 150 години, като е обновявана във времето. През последните години никой не е живял в нея“, разказа дипломатът пред в. „Стандарт“.

Сега обаче сделката се случила, но състоянието на сградата не е добро и има нужда от укрепване, реставрация, покривът тече.

„Христо Ботев заминава да учи в Одеса през 1864 година. През 1866 година прекъсва образованието си във Втора одеска гимназия и е назначен за учител в бесарабското село Задунаевка. Настанява се при Тома (Фома) Вакаренков и живее там 6 месеца. По-късно в същата къща пренощува и Г. С. Раковски“, разказва още от любопитната история дипломатът. Намерението е къщата да бъде музей на българщината, който да отвори врати за посетители през 2016 година.

Тогава се навършват 150 години откакто Ботев е бил учител в Задунаевка. Затова сега предстои да се укрепи временно покривът, за да не тече през зимата и да се създаде инициативен комитет за възстановяването на къщата и превръщането й в музей, казва Тучков.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.