Часовникът в Шумен от 1937 г. пак работи

часовник

От години за часовника на фасадата на РУ-Шумен се грижи 59-годишният Атанас Коларов. Той е дългогодишен служител на МВР, от скоро е в заслужен отпуск.

Страстта му към механичните часовници го отвела преди години в сградата, в която се намира сегашното РУ- Шумен. През 1994 година, когато в сградата се е помещавало Социално осигуряване, Коларов идвал, гледал и разучавал схемата на часовника. Обяснява, че механизмът е много сложен.

часовник

Часовникът бил изработен през 1937 година. Тогава не е имало компютри, но всичко е измислено много прецизно и е правено с много акъл. Графиките са много стари и за да ги разгадая, ми отне много време, обяснява Коларов. Там е оказано как да се настройва веригата на часовника.

Махалото е дълго около 1.10 метра, има две тежести. Единият от топузите захранва биенето на камбаната и часовника, а другият – само часовника. Часовникът е правен да работи ръчно. През годините е монтиран двигател, който работил за кратко. Рядко през годините е имало сериозни повреди.

часовник

Най-често спирало махалото. Атанас Коларов отдава това на високите температури, когато желязото на махалото се разширява и хода му се забавя. Така губи синхронизация и часовникът спира.

От известно време стрелките бяха застинали на 17:50 часа. Но часовникът вече е синхронизиран. Ще го чуват всички посетители на Шумен на всеки половин и кръгъл час.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.