Начало Малка България Откриха сграда от времето на император Алексий Комнин в Хухла

Откриха сграда от времето на император Алексий Комнин в Хухла

0 Коментар

сграда

Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките – сезон 2017 г. на късноантичната и средновековна крепост в местността „Балък дере”, до Ивайловградското село Хухла, известна в региона още и под името „Родостица“.
Екипът се ръководи от гл. уредник Ивайло Кънев и уредникът от НИМ Маргарита Попова.

сграда

Тази година продължи проучването на сграда, открита през 2013 г. Още в началото на разкопките се установи, че археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете 0,9 м и са съхранени във височина до 2,40 м, измазани от вътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи.

На юг от сградата се очертава „голям двор” с широчина 15 м, който подобно на помещенията е застлан с плочник. Важни за проучванията се оказаха резултатите от археологическите сезони 2016 г.-2017 г., които установиха, че „големият двор” всъщност не е двор, а голяма зала и е част от важна представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции.

сграда

Окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват, защото не е разкрита цялата дължина на сградата. До този момент има проучени 35 м от нея и 15 м в широчина.

Най-значимото откритие бе направено през 2014 г., когато археолозите се натъкнаха на колективна монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин  (1081- 1118 г.).

сграда

При археологическите разкопки бяха открити още мраморни колони, части от мраморна облицовка, предмети на бита, коланни апликации, множество монети, фрагменти вероятно от църковна утвар – общо около 400бр. експоната (само от сградата), които могат да се видят във витрините на НИМ-гр. София и в Общинския исторически музей – Ивайловград.

сграда

Какви функции е изпълнявала и на кого е принадлежала представителната сграда засега остава неизвестно. Фактите сочат, че тя е построена в началото на VI в. и е унищожена от славяни и авари през първата половина на VII в.

През ХI-XII в. император Алексий Комнин  преустройва само залата на сградата и я използва като база във войната с норманите.

Проучванията ще продължат с финансовите ресурси на Националния исторически музей и пълната подкрепа на община Ивайловград до цялостното разкриване на този неповторим и без аналог паметник на културата. След това ще се предприемат мерки за неговото подобаващо експониране и социализиране.

сграда

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност