Ето новите думи в българския език за 20 г.

думи

Бумът на IT сектора, развитието на новите технологии и английският език вкарват в родния речник по около 215 думи на година. Родният език само за 20 години се е обогатил с 4300 нови думи, повечето от които за заети от чуждици, а други са създадени на родна почва, съобщава в. „Монитор”.


Например Фейсбук, CV, SMS и производни глаголи като чатя, даунлоудвам, сърфирам. Политическият живот е наложил думи като импийчмънт, лобирам и лустрация.

Данните са на проф. Сия Колковска от Института за български език към БАН. Справката е към 2010 г. и оттогава не е правено ново изследване.

700 са новите значения на стари думи, а 750 са новите фразеологични съчетания, отново от съществуващи вече думи.

„Ще се прави и ново изследване, но не мога да кажа точно кога ще стане това“, пояснява и Ванина Сумрова от секция Българска лексикология и лексикография към Института за български език към БАН. Според тях са необходими най-малко 10 години, за да се разбере дали дадена нова дума ще се „засели“ в езика за постоянно.

5000 нови думи са се появили в речника ни от началото на демокрацията до днес. Най-новите попълнения са „Брекзит“ и „селфи“. По думите й последното попълнение е „фабинг“ – обозначава хората, които непрестанно ровят в мобилния си телефон в присъствието на околните.
Най-много чужди думи у нас са навлезли по време на големите политически промени, допълва тя.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.