Начало Малка България Кой изпраща Излел е Дельо хайдутин в Космоса?

Кой изпраща Излел е Дельо хайдутин в Космоса?

0 Коментар
esteto.bg

Валя Балканска и легендарният й глас – дивеем се не само ние, на Земята, но и в Космоса! Всеки знае, че българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ лети в Космоса. Песента е включена в златната плоча на американския космически апарат „Вояджър 2“ като послание от Земята към извънземните цивилизации.

Но знаем ли всъщност кой решава да я изпрати там?

Мартин Кейнинг! Да, този човек не е българин, а американец!

През 1967 т. младият хореограф и инструктор по фолклорни танци от колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк пристига в България, за да изучава нашите народни ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали във всички краища на нашата страна.

Разказва как осъзнал, че пред очите му се открива един „твърде привлекателен“ миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията.

Той посещава 6 пъти България в периода 1967 – 1979 година, като записва песни, обичаи, инструментални изпълнения, снима с фотоапарат и 16-милиметрова кинокамера празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.

Затова фотографира и записва на магнетофонни ленти, увековечавайки нетленното творчество на българското село. Мартин Кейниг работи и в съседни балкански държави. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смитсониън”.

Преди повече от 50 години, по време на престоя му в Родопите, Мартин Кейнинг среща младата певица Валя Балканска. Именно тази среща ще се окаже една от най-съдбовните срещи за нашата история, защото от нея нашият фолклор ще се обезсмърти и буквално – ще достигне до нови измерения.

С ролков магнетофон „Ухер“ в една класна стая в училището в Смолян, Кейниг записва българската певица в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Коневски. Едва ли някой от участниците в записа е предполагал, че от тази малка стая, гласът на Валя Балканска и българските гайди ще полетят в космоса.

Излел е Дельо хайдутин, Валя Балканска

Историята на тази песен показва, че няма невъзможни неща

Записът от Смолян достига до проф. Карл Сейгън в НАСА и така песента „Излел е Дельо хайдутин“ е избрана за музикалното послание, което представя човечество.

*Източник: Нова ТВ.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност