Начало BG Открития Преди 7 000 г.: Един от най-големите градове в Европа е бил край Пазарджик

Преди 7 000 г.: Един от най-големите градове в Европа е бил край Пазарджик

1 Коментар

Огромно селище 7 000 г. преди нас е имало край селищната могила „Юнаците“ до град Пазарджик. Тя е една от най-големите в Тракия и най-вероятно тук се е намирал един от най-големите градове в Европа.

Това разказват за древния град доц. Явор Бояджиев и д-р Камен Бояджиев, баща и син археолози пред екип на bTV. „Една малка част от селището е било укрепено с укрепителна стена. Извън нея то е продължавало да се развива, като ние на този етап сме установили 5 последователни селища от каменно-медната епоха, т.е. от 5 000 пр. Хр.“, обясняват археолозите.

най-големите градове в Европа

По думите им последното селище всъщност е било унищожено при вражеско нападение около 4 200 – 4 100 г. пр. Хр. Всички къщи са били опожарени, обитателите са били избити и голяма част от тяхната покъщнина е открита по-рано.

Открити са някои помещения с внушителни размери – 12 на 8 метра. Това е къща над 100 кв. м.

Всичко това се случва по времето, когато е направено Варненското съкровище, за което се знае, че е първото обработено злато в света. По това време тук вече е имало град – това е първият голям европейски град. „Със сигурност е имало селище, с цитадела, с производствени центрове. Можем да предположим, че в цялата цитадела е имало около 30 сгради и са живели около 300 човека“, предполага археолог доц. Явор Бояджиев. По неговите сметки в цялото селище е имало около 3 000 души.

най-големите градове в Европа

Археолозите са открили входно площадче, от което всъщност и тръгват всички други улички. Може да се каже, че е имало ларго. А къщата, която е открита, е била най-вероятно разрушена от пожар, тъй като има намерени овъглена покъщнина, опожарен скелет, затиснат от паднали съдове, като това най-вероятно е една семейна трагедия и едно от децата не е успяло да се спаси от пожара.

най-големите градове в Европа

Селището е имало около 3,5 до 4 м крепостна стена. Това означава, че още преди 7 000 г. хората вече са строели крепостни стени, направена от глина и редове камъни. Непосредствено до нея, археолозите са намерили огромна дупка. Тя е била наполовина покрита, като от другата страна е имало вход. След това са открити и дървени конструкции, т.е., там най-вероятно е имало пристан за лодки. Това е обаче хипотеза, която изглежда доста вероятна.

най-големите градове в Европа

1 Коментар
0

Подобни публикации

1 Коментар

Данаил Стойчев - Хърст. 13/09/2019 - 21:43

Браво на Явор и Камен Бояджиеви! Разковничето за успеха на културният туризъм в България е именно в първото Европейско селище край Пазарджик и на златото от Варненския халколитен некропол. Всички европейски държави имат древно-римски руини и елинско културно наследство, но най-стари селища в Европа, като Юнаците, както и варненско злато, нямат!

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност