Къде се намира изворът на самуиловите войници?

Извор, с невероятна мощ, намира се на южната част на Рила, притежава чудодейна сила.
Той се намира в село Добърско, разположено на 18 км североизточно от Разлог и на двадесет, на север от Банско. Сгушеното по южния склон на Рила селище е древно.

В него се намира църквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, за която се смята, че е създадена около 1614 година, пише lekuvai.bg.

Преди това на същото място е имало тракийски храм.

Днес една от най-старите български светини е само музеен паметник. В двора на църквата се намира вълшебният извор. Той лекува очни болести, там слепи проглеждат.

Твърди се, че самият Климент Охридски е намерил лек за своето намалено зрение. Лековитият извор се намира в двора на църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ на с. Добърско.

В самата черква се намира камък, сякаш изникнал от земята, върху който има две преплетени змии. Съобразно с легендата, който си пожелае нещо, каквото и да е, с чиста душа и от сърце и се помоли, желанието му се сбъдва.

Стенописите в църквата са на няколко века, а художниците са неизвестни. Но още едно вярване разказва как точно е създадено селото и намерен лековития извор с чудодейната сила.

Това се случило в онези далечни векове, при битката на цар Самуил при село Ключ, което днес се намира почти на южната ни гранична бразда. По онова време войниците му загубили битката с византийците.

И Василий Българоубиец ги ослепил, като на всеки стотник оставил по едно око. При тази страшна гледка цар Самуил получил сърдечен удар и умрял, а с него свършило и Първото българско царство.

Някои от ослепените воини се отчаяли от живота, но други тръгнали, като се държали с ръце за еднооките и пеели тъжни песни. Хранели се с корени и горски плодове, но един ден храната и водата свършила.

Уморени, те стигнали до една поляна и водачите им с едно око ги накарали да копаят, за да намерят вода. Войниците ровили земята с ръце и достигнали до извор, който бликнал в лицата им.

Щастливи, те се пръскали, пиели и накрая изтощени заспали. На сутринта всички виждали, зрението им се върнало.

Легендата твърди, че именно тези самуилови войни създали село Добърско и открили вълшебния извор.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.