Магията на музиката на Лазар Николов

littlebg.com Лазар Николов

YouTube

На Лазаровден ви представяме един велик български композитор – Лазар Николов. Роден през 1922 г. в Бургас той е един от големите имена в музиката.

Още от малък проявява своя музикален талант, като прави първите си музикални опити на пиано и цигулка. Още в тийнейджърските си години се опитва да композира музика. Става ученик на проф. Панчо Владигеров.

Неговите творби включват различен стил – през опера, симфонии, хорови песни, сонати за различни инструменти. Освен това Лазар Николов композира музика и за постановки и български филми, сред които “В тиха вечер” (1959 г.) и “Двама под небето” (1961 г.).

Творчеството му се разпростира и извън границите на България, като неговите творби се изпълняват в Бразилия, Канада, САЩ и др.

Освен композиторско творчество, Лазар Николов извършва педагогическа дейност. Преподава в Държавна музикална академия от 1961 г., където се пенсионира като професор по четене на партитури.

Два пъти е предлаган за член на Българската академия на науките. Първият път мястото му е заето от друга кандидатура, а вторият път Николов отказва да приеме академичното звание поради умора.

Два пъти е награждаван със звание „доктор хонорис кауза“, съответно от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (1997 г., за цялостно композиторско творчество) и Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ (2002 г.).

Носител е на орден „Стара планина“.

Женен е за полякинята Анна-Лидия Николова. Двойката има син Ивайло (възпитаник на Музикалното училище) и дъщеря Детелина (аниматор).

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.