Минералната вода в българско село е сред най-лековитите в Европа

най-лековитите в Европа

Минералната вода в българско село е сред най-лековитите в Европа. Минералната вода в село Ягода, община Мъглиж, извира с температура 54 градуса. Тя е много подходяща за лечение на кожно-венерически заболявания, неврологични заболявания, хронични болести на периферната нервна система, препоръчва се за възстановяване на спортисти.

Минералната вода обаче не е добра за пиене заради високо съдържание на флуор. Интересът на инвеститорите е насочен към изграждане на спа комплекси и центрове за възстановяване и за долекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат и др. В близките 3-4 години се очаква в село Ягода да бъдат направени сериозни инвестиции.

Емблема на курортното село е построената между 1928 г. и 1934 г. сграда на банята, която е забележителна и с интересната си архитектура.

От много години култовата сграда пустее, но ремонтът й вече е приоритет и на държавни институции. Подписано е споразумение, с което Министерството на регионалното развитие осигурява 24 хил. лева за изработването на проект, а министърът е поел ангажимент да бъдат осигурени също и необходимите 1,5 млн. лева за цялостното реновиране и пускане на банята в експлоатация, припомнят от в. „Труд“.

Селото се намира на 15-20 минути с автомобил от Стара Загора и Казанлък.

В селото има множество извори на лечебна минерална вода с висока температура (40-45 градуса Целзий), подходящи за лечение или възстановяване. Много от тях са с уникални показатели, като досега използваемостта им е почти нулева. Поради уникалните си географски, природни и водни находища, селото има възможността да се превърне във водещ балнео-лечебен център на Балканския полуостров. Като културен паметник може да отбележим стара баня, която може да се похвали с впечатляваща архитектура.

Подобни материали:

Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Най-посещаваните СПА курорти в България
Вършец – безплатен чист въздух на килограм
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 места в България с басейни с топла минерална вода
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
На пикник край София: ето къде!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×