Първият паметник на Васил Левски в Канада е факт!

Паметник Васил Левски
Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит на празнична церемония в Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън.
Проектът в югоизточни град на провинция Онтариосе е осъществен от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър“ в Брамптън, с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България, съобщиха от Генералното консулство на България в Торонто.

От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В поздравителен адрес по повод тържественото събитие, президентът Румен Радев приветства „родолюбивата българска общност“, която, „благодарение на своята енергия и отдаденост, доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек“.

Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме“, се казва в обръщението на Радев.

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.