Криминалист с версия къде е гробът на Левски

Левски

Гробът на Васил Левски е в София, до бул. „Васил Левски“. До този извод твърди, че е достигнал криминалистът от Военна полиция подполк. Венцислав Радков.

По думите му тази хипотеза се подкрепя и от историци, съобщава в. „Телеграф“.
„Това е една не нова версия – че Дякона е погребан в Позорните гробища – Кюлуците, североизточно от тогавашна София“, обясни подполк. Радков.

Той се позова и на едно малко известно стихотворение на Константин Величков – „Паметникът на Васил Левски“, писано 8 години след обесването на Апостола. В него авторът недвусмислено обвинява българите, широката общественост и управата, че са зарязали Дякона в блатата.

„Като пресметнах къде е най-ниското място (по метода на Уинтроп за последователността на твърдите ориентири), стигнах до тази дълбока градинка, която се явява част от Позорните гробища“, обясни Радков.

Градинката се намира непосредствено до бул. „Васил Левски“ срещу Математическата гимназия, а нивото й е на метър и половина под булеварда.

Радков е обсъдил с археолога проф. Николай Овчаров възможността там да се направи теренно проучване като се сканира местността със земен радар, с който да се установи дали има некропол и скелети под земята.

„Имаме запазен генетичен материал от Апостола, така че ако бъдат открити човешки останки, лесно може да се разбере дали са негови“, смята криминалистът.

Радков е сред тези, които отричат хипотезата на покойния Николай Хайтов, че след обесването на Левски тялото му е било преместено и погребано в църквата „Света Петка“. Според него не е възможно тялото да е носено километър и половина и то покрай някогашния турски конак, без това да не бъде забелязано.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.