Изобретиха първия свръхлек самолет у нас

свръхлек самолет

Поредното невероятно откритие, с марка BG откритие. Българи създадоха първия свръхлек самолет ДАР 23, съобщава Нова телевизия.

Изпитанията на модела, който носи традиционното наименование на поредицата от наши самолети, ще приключат след месеци.
България е произвеждала самолети в миналото. Първи от серийните е бил ДАР1, в далечната 1927 година. А от тази година в строя влиза наследникът му – ДАР 23.

„Интересът е огромен, защото българският народ, за разлика от другите европейски народи, това ни е вродено, от коня към техниката”, заявява Кирил Кирилов, ръководител на летище за леки самолети. „В проектирането на тази нова версия, беше използван опитът по олекотяване, който се получи от ДАР соло”, обясни Тони Илиев, инженер на проекта.
Така едноместният предшественик вече има двуместен събрат. Предназначението – обучение на пилоти в леката и свръхлека авиация. Идеята е да се обучават пилоти-юноши. Разбира се, първо предстоят изпитания и сертифициране в Германия.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.