Начало Малка България Скритите символи в банкнотите ни

Скритите символи в банкнотите ни

0 Коментар

Копие, което преминава през часовник и се забива в сърцето на Алеко Константинов, е изображението върху 100-левовата банкнота, което любители на конспирацията откриха. Смъртта в цял ръст с косата в ръка пък е изобразена на петолевката, настояват десетки в социалните мрежи.

За скритите символи в доларите отдавна се е говорило

банкноти

Оказва се обаче, че нашите банкноти също са пълни с тайни послания. Триъгълник, в който е вградено око, е символът, който свързва българските банкноти с чужди валути. Този символ се вижда и в един долар и в 5 лева и на банкнотата от 500 гривни на Украйна. Значението му обаче може да се тълкува по десетки начини. Според теорията на конспирацията всевиждащото око е типичен масонски знак. Оказва се обаче, че именно този символ носи различно значение във всяка една религия.

Всевиждащото око присъства дори в християнството. Символът се среща най-често в църкви. „Окото на Провидението“, или „Всевиждащото око на Света Троица“ е вписано в триъгълник или в пирамида и се появява в икони. „Окото на Хор“, което се изобразява по същия начин – в триъгълник, идва от древната египетска цивилизация. Наричано е още окото на Уаджет и макар да се среща най-често като човешко, първоначално е било соколово. Древните го свързвали с прераждане, здраве и успех. Именно от египтяните го заимстват масоните и го използват в своите ритуали.

Същият знак присъства и в индуизма. Той означава шестата чакра – „Агжна чакра“. Синьото око или „назар бонджук“ пък е един от най-популярните предпазни амулети в исляма. Циклопите от гръцката митология също наподобяват това изображение. Освен този символ обаче в българските пари са закодирани още много знаци. Характерно ръкостискане се появява на лицевата част на банкнотата от 20 лева. Палците и на двете ръце са обърнати надолу. Оказва се, че точно такъв е бил масонският начин за ръкостискане.

Най-многобройните негативни знаци, които откриват конспираторите, са копията. Дали в действителност това са оръжия или обикновени триъгълници, не е ясно. Очевидно е обаче, че те се забиват централно в ключови изображения. Прободен е ликът на Алеко Константинов в столевката. На гърба на банкнотата от 20 лв. копието е насочено в гърба на лъва – символа на герба на България. Парламентът, който е изобразен на същата банкнота пък е прободен на две места Случайно или не, едното острие сочи към мястото, където на истинската сграда стои надписът „Съединението прави силата“. Малко по-надолу още едно копие пробожда входа на Народното събрание.

Един от неразгадаемите знаци, които се крият в банкнотата от 20 лева, е колело, от което излизат 6 копия. Дали то всъщност символизира колелото на живота или има друго значение, не е ясно. Повечето от тези символи, в които десетки любители на конспирациите вярват, всъщност имат официално обяснение. То е дадено в каталога на банкнотите, който е издала БНБ. На банкнотата от 20 лв. има портрет на Стефан Стамболов и инициали „БНБ“. Знакът за незрящи, който е поставен, са два кръга.

На гърба й е изобразена сградата на Народното събрание и скулптурни елементи от Орлов и Лъвов мост. Дотук обаче се изчерпва обяснението, което Българската народна банка дава в официалното си издание. Никъде не са споменати триъгълниците, нито пирамидите, които са поставени от автора на проекта за двадесетолевката Кирил Гогов.

банкноти

Копие се появява и в 100 лева

То първо пронизва часовник, а след това се забива в сърцето на Алеко Константинов. Символиката, която разкриват конспираторите, е унищожение на миналото, като се заличават от времето и историята значимите личности.

В официалното обяснение на БНБ е посочено, че просто е изобразен портрет на Алеко Константинов. Пояснява се също, че триъгълник и правоъгълник са знаците за незрящи – може би същият знак, който пронизва часовника. Докато на гърба на банкнотата има елементи, свързани с живота и творчеството па писателя.

Откриватели на тайни знаци в банкнотите виждат символи и в 5 лева

Едно от изображенията оприличават на бременна жена с типично българска носия. Зад гърба й обаче се появяват пипала, които се опитват да я сграбчат. Най-фрапиращото откритие е фигурата, която прилича на смъртта с коса в ръка. Под всички тези знаци са събрани множество триъгълници с малки знаци вътре в тях, подобни на „Всевиждащото око“. До тях пък на две места е изобразена малка женска фигура, държаща свещ, която силно напомня на сцена от опело.

Петолевката всъщност съдържа триъгълници и според официалното обяснение. Те обаче са поставени специално като знак за незрящите.  Изобразен е портрет на художника Иван Милев. В холограмната лента пък се редуват стилизирано цвете, глава на момче и цифрата 5, която създава илюзия, че пулсира. За въпросните символи на гърба на банкнотата пък е посочено, че са фрагменти от картини на художника.

Дали наистина в изображенията върху банкнотите се крие някаква езотерична символика, не може да бъде отговорено еднозначно. Повечето от знаците у всеки българин предизвикват различна асоциация. Въпреки че ежедневно левовете преминават през ръцете ни множество пъти, рядко се заглеждаме в картините, които са изобразени върху тях. А може би множество тайни послания са точно пред очите ни.

*Източник: 168chasa.bg

Печели пари през свободното време
0 Коментар
1

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност