Възможно ли е производството на биотютюн в България?

биотютюн

биотютюн
Вярно ли е, че е възможно производството на биотютюн в България? Такъв въпрос бе зададен на Първия конгрес по биоземеделия в България, който се провежда в хотел Санкт Петербург в Пловдив.

Запитването учуди експертите от сертифициращи фирми и те завдигаха рамене склонни да кажат „Не“! Но този въпрос не бе оксиморон стана ясно, когато взе думата Йоханнес Куулс, главен мениджър на „Кива БЦС Еко–Гаранти“, България – основен организатор на форума.

Биотютюнът е факт. Самият Куулс е участвал в подобно сертифициране на тютюн за цигари и пури, произведен без торове и пестициди. Следващият етап е бил производство на биохартия за завиването на папиросите. Така, че пред нашите родни тютюнопроизводители се откриват нови внезапни хоризонти.

Всички знаем, че големи площи в Източните Родопи и в Благоевградско има развито конвенционално тютюнопроизводство, което е в криза заради ниските изкупни цени, въпреки, че тютюнът, заради нарастващата бедност на производителите, не се тори и не се пръска.

Разбира се това е само щрих от дейността на този Първи по рода си конгрес. Защо голямата сертифицираща фирма прави този форум? Защото най-добрата фирма в бранша има интерес нейните клиенти в страната ни да ползват, чрез запазената й марка, пазарите в цяла Европа и в целия свят. Стефан Андре, представител за Източна Европа на „Кива БЦС Еко Гаранти“ / фирмата има представителства в повече от 80 страни/, идва не за първи път в България.

Открил е тук прекрасни условия за биопроизводство. Срещнал се с търговци в Германия, които търсят биологични продукти и ги насочва към страната ни като голям потенциал в това отношение. А едно такова производство ще усвои нови пустеещи земи, ще открие нови работни места.

Преди 15 години Андре е започнал подобна дейност в Чили и след 5 години са излезли с готова продукция на Световния пазар.

биотютюн

биотютюн

За съжаления там, на този пазар, България почти я няма. Има голямо търсене на биопродукти както в Европа, така и в САЩ. Япония също изкупува много от тях, защото има традиция. От 4 до 10 процента годишно нараства пазарът на биоорганични продукти в света. Но за да се появиш там и да се задържиш е необходимо Доверие! Страната ни и Източна Европа като цяло не се ползва с такова. Затова е необходимо сертифицирането на нашите фирми да се извърши от известна фирма, която има световно доверие.

Но, за да се премине от конвенционално към биоземеделие са необходими и познания, и време, и средства. Откъде могат да получат такава помощ нашите бъдещи биопроизводители? Отговорът бе категоричен на Първия биоконгрес – от фондацията „Зелена биоорганична България“ – GBOB /ДЖИБОБ/, която също е съорганизатор на форума.

Финансирането да стане организирано чрез нея. И семената ще дойдат по този път от Холандия или от другаде. А също и консултациите. Повече по тази тема ще разискват днес във втората част на конгреса. За финансирането на подобни начинания ще говори Борислава Габровска от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Много фактори участват в калкулирането на крайните продукти от биоземеделието – затова и те са по-скъпи. Тук влизат и разходите по сертифицирането и по-късното наблюдение, а също и повишеното участие на ръчен труд, който замества обработката с пестициди на почвата против плевели и вредители, споделиха участници във форума.

Ние вече изкупуване продукти от България и Румъния – например овес, каза потомственият мелничар от Германия Карл Рутхард от фирма „Алдорфе Мюле“. С производителите на органична продукция, ако предложат добра и честна цена, бихме могли да се споразумеем и да я изнесем в Германия. Това важи за всички биопродукти. Неговата мелница е една от първите в Германия, която работи с биозърно.

Фирмата „ Мартин Бауер“ изкупува и продава билки от България още от 60-те години на миналия век. Има два източника – събиране на диворастящи билки и продукти и произвеждане на култивиране продукти. И за двете направления фермерите могат бъдат сертифицирани. Има голямо търсене и на двата вида продукти. Събирането на диворастящи билки е по-лесно. България е четвърта в света по износ на билки и първа в Европа.

Когато става дума за производство на култивирани продукти става дума за цялостен процес по обработване на земята. Биоземеделието означава работа без торове и пестициди. Затова трябва да се отглеждат колкото се може повече култури – и това е сложен процес – да се организират така реколтите, че чрез ротации да се попречи на плевели и вредители, сподели специалистът от „Мартин Бауер“ Адриан Кранвогел.

На особен интерес се радваха специалистите от ХИП, Германия, световен лидер в производството на бебешки храни. Те нямат доставчици от България, но се надяват след този конгрес вече да изкупуват и наша продукция. Фирмата, която за последните 4 години има ръст на производството 4 пъти, търси преработена органична суровина. И се доверя основно на сертифициращата фирма „Кива БЦС Еко–Гаранти“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.